WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Norges Scapa Flow i Skjelfjorden

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Minnested i Skjelfjorden. Foto: Jan Habberstad mai 2019
Minnestøtten i Skjelfjord om hendelsene i april-mai 1940
Minneplate i Skjelfjorden.
Minneplate gitt av HMS Penelope Association på benk i Skjelfjorden.
Norges Scapa Flow i Skjelfjorden. Skjelfjorden er en fjordarm på sørsiden av Flakstadøya i Flakstad kommune i Lofoten.

I april 1940 kom mange av de britiske krigsskipene som ble skadet i sjøslagene i Narvik til Skjelfjorden og brukte den som reparasjonshavn. En improvisert flåtebase ble opprettet i en måned med tredve skip på det meste. HMS Penelope lå der. Da dette ble oppdaget av tyske styrker ble det 10. mai 1940 satt i gang en omfattende luftbombing. Skjelfjorden blir i enkelte sammenhenger omtalt som «Norges Scapa Flow». Fem britiske soldater omkom i bombingen. Minnesmerke avduket i august 2010. Rester etter kanonstillinger, fangeleir og kaianlegg finnes ved Ytre Skjelfjord.

VI MENN forteller;

Det er en vakker og fredelig formiddag 10. mai 1940. Himmelen henger klar og blå over det bitte lille kystsamfunnet Skjelfjord i Lofoten, en klynge hus, en dampskipsbrygge og en lensmannsgård langs en smal fjordarm inneklemt mellom høye fjell.

Brødrene John Anders Johnsen (9) og Knut (13) Johnsen er ute i terrenget ved fjorden da noe begynner å brumme illevarslende. Guttene stirrer mot nord, mot lyden som forplanter seg mellom fjellene og fyller det lille fiskeværet. Plutselig er det som om den nydelige vårdagen eksploderer i et øredøvende inferno.

Himmelen blir svart da tyske bombefly slipper sine bomber; det blir uutholdelig da kanonene på dekk av «Penelope», «Eskimo», «Cossack» og de andre allierte krigsskipene som ligger til reparasjon i Skjelfjorden, besvarer ilden.

- Vi søkte ly som best vi kunne midt i kampsonen under himmelen som nå var svart av granateksplosjoner, forteller yngstemann den gangen, John Anders Johnsen, i dag om hendelsene for nær 70 år siden. Hendelser som har brent seg fast i minnet.

- Det kvein, hylte og pistret rundt ørene våre. Vi skjønte vi var i livsfare, men samtidig var det spennende også. Vi lå og gjemte oss og telte treff. Jeg husker ennå et fly som kom inn fra øst og slapp en bombe like ved "Penelope". Senere hørte jeg at den hadde drept fem og såret syv.

Store Norske Leksikon skriver om væreier Hartvig Kristian Sverdrup (8.10.1914 i Reine i Flakstad (nå Moskenes), Nordland - 24. juli 1988 );

Skjelfjorden, hvor firmaet drev fiskebruk, ble en improvisert britisk flåtebase i en hel måned da marinefartøy søkte ly her etter de to sjøslagene på Narvik havn 10. og 13. april. Også kaprede tyske skip og en grunnstøtt britisk krysser kom hit, og den språkmektige Hartvig Sverdrup organiserte transport av sårede til Gravdal sykehus, matforsyninger til flere tusen marinefolk, reparasjonshjelp og mye annet under til dels vanskelige forhold. Han fungerte som en uformell basesjef og var til uvurderlig hjelp for britene. Da britene forlot Skjelfjord etter et kraftig tysk bombeangrep 10. mai, meldte Sverdrup seg til tjeneste i marinen i Tromsø.

Kilder

  • Minnested i Skjelfjorden
  • Wikipedia
  • Vi Menn
  • Store Norske Leksikon