WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Nordmenn i fangenskap i Afrika

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Fangeleire i fransk Vest-Afrika og Nord-Afrika

De franske styrker måtte kapitulere for Hitlers armeer 22. juni 1940. Resultatet av våpenstillstandsavtalen var at Frankrike ble delt i to. Den ene delen, med Paris som hovedstad, ble administrert direkte av tyskerne. Den andre delen av Frankrike, i den sørlige delen, ble det etablert en fransk regjering med Vichy som hovedstad og med marskalk Pétain som president.

Pétains regjering administrerte de franske koloniene i Nord- og Vest-Afrika. Her befant det seg 25 norske skip med 667 mann 22. juni 1940.

Allerede 22.april 1940 hadde den norske regjering truffet beslutning om å overføre bruksretten over alle norske handelsskip utenfor tysk område fra de enkelte redere til den norske regjering. Resultatet ble etableringen av "The Norwegian Shipping and Trade Mission", eller Nortraship, med sete i London og med skipsfartsdirektør Øivind Lorentzen som sjef.

Sjøfolkene på de norske skipene i Afrika ble betraktet som fanger av av Vichy-regjeringen. 54% av de norske sjøfolkene som ble internert av franskmennene klarte senere å rømme, og ble senere sendt over til England. 59 sjøfolk tok imot tilbudet om å dra hjem til Norge via tysk fangenskap. 17 sjømenn døde i fransk fangenskap.


Kilder

1. Nordmenn i fangenskap 1940-1945. 2. Våre falne 1940-1945