WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Nils Andreas Ytreberg

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Nils Andreas Ytreberg (født 27. januar 1896 i Tromsøysund, død 23. juli 1987 i Oslo) var en norsk historiker, lektor og forfatter. Han er særlig kjent for sitt omfattende lokalhistoriske forfatterskap om Nord-Norge.

Han tok lærereksamen (1917) og gjennomgikk Krigsskolens nederste avdeling. Han tok embedseksamen i 1927 med historie som hovedfag. Han jobbet som lektor og underviste først i Den høyere skole i Tromsø fra 1922 deretter på Nissens Pikeskole i Oslo fra 1938 til 1946. Fra 1946 var han historiker på heltid og skrev bedriftshistorier, bygdehistorier, byhistorier og romaner. Han skrev en trebinds byhistorie Tromsø, og Narviks historie i to bind. Han utgav bygdebøker om Malangen og Tysfjord. Han skrev organisasjonshistorier for A.S Nordlands Privatbank, Nissens Pikeskole, Troms Landbruksselskap, Finnmark landbruksselskap og Nordlændingernes Forening.

Han ble utnevnt til statsstipendiat i 1958. Ytreberg var også kunstanmelder, formann i Tromsø kunstforening og styremedlem for Tromsø Museum. Han var også en ivrig tegner, maler og akvarellmaler og han tegnet bygninger, bygningsdetaljer og kulturlandskap som ledd i kulturhistorisk dokumentasjon.

Ifølge avisen Bladet Tromsø har Ytreberg «etterlatt seg mer kunnskap om lokalsamfunnene i Troms enn noen annen» Hans historieskriving var langt mer kulturhistorisk orientert enn hva som var vanlig blant historikere i hans generasjon, særlig var han av de første historikere som la vekt på handelsstedenes historie på kysten. Hans roman basert på myten om Svarta Bjørn som han utgav etter å ha fullført sin Narvik-historie har hatt innflytelse.

KIlder