WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Trondheimsrosen

Fra WikiStrinda
(Omdirigert fra Nidarosrosen)
Hopp til navigering Hopp til søk

Trondheimsrosen er 3 heraldiske roser som er knyttet til Trondheims historie:

Nidarosrosen

Nidarosrosen har 8 blad og er gjenskapt på Nidarosdomens vestfront i Rosevinduet. Denne rosen finner vi også i dagens byflagg og byvåpen, og den er bevart fra et kjent bysegl fra 1300-tallet. Byvåpenet tar utgangspunkt i dette seglet.

Olavsrosen

Olavsrosen har 6 blad og er primært en heraldisk martyrrose knyttet til St. Olav. Den ble imidlertid også brukt symbolsk av kong Sverre og hans etterkommere. Denne heraldiske rosen ble også valgt av Domkapitlet i Nidaros etter reformasjonen.

Trondhjemsrosen

Trondhjemsrosen har 5 blad og ble tatt i bruk av byens myndigheter på 1700-tallet.

Denne rosen har en kirkelig historie i Trondheim. I Nidarosdomens oktogon finnes det flere fembladsroser, og på skjoldet til erkebiskop Olav Engelbrektsson fra 1530-åra finnes den også. Dette skjoldet finnes i Erkebispegården over inngangen til erkebiskop Gautes store hall.

Den såkalte Lutherrosen har også fem blad, og det kan jo ha hatt betydning når denne ble valgt som byrose etter reformasjonen.

Under navnestriden Trondhjem – Nidaros ble byrosen fra dansketiden med 5 blad bevisst tatt i bruk av demonstrantene som gikk i tog for å bevare navnet Trondhjem.

Under den store Trøndelagsutstillingen i 1930 ville man unngå at det igjen ble bråk og demonstrasjoner om bynavnet for de som besøkte utstillingen. Derfor valgte man å bruke Olavsrosen i flagg og reklame for Trøndelagsutstillingen. Det passet også godt i 1930 da det store jubileet på Stiklestad knyttet til St. Olav ble feiret.

Kilde

Se også