WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Nedre Bakklandet 1

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Nedre Bakklandet 1. Foto: Jan Habberstad 2014
Nedre Bakklandet 1. Foto: Henning meyer. Byarkivet

Nedre Bakklandet 1, Kolberggården, gnr 408/21 , på hjørnet av Nedre Bakklandet og Brubakken.

Tømmerbygning oppreist senest 1833. I 1833 var eiendommen eid av skipper Peter Bostad.Grunnflate: 173 kvm m/eiendomstomt, ervervet av kjøpmann Karl Kolberg i 1923, fra Schives legat.

Kolberggården, har fått navnet fra innehaveren av kolonialbutikken, Karl Kolberg, og er en av flere eiendommer som har en bykjent profil på Bakklandet. Eiendommen stikker seg frem, uansett hvorfra man kommer: Fra Øvre Bakklandet, fra Gamle Bybro, fra Nedre Bakklandet eller ned Brubakken. I butikklokalet i første etasje, var det kolonial fra første stund og helt til 1977. Deretter har det vært diverse butikktyper i lokalene: Myntforretning, garnbutikk, kiosk og kunstsalg/galleri, interiørbutikk og fra 1. desember 2008: Frisørkjeden Adam og Eva. På fotogalleri-siden ser man foto av bygningen fra ca. 1890, der handelsmann Iversen har tilhold. Fra ca 1930 er det et foto av bygningen, der Karl Kolberg har butikkskiltet over inngangsdøra. Dette skiltet er fortsatt liv laga, og henger nå inne i portrommet.

Kilder