WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Nasjonalbladet

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Nasjonalbladet 22. oktober 1934
Foto: DIS-Sør Trøndelag

Nasjonalbladet var en avis utgitt i Trondheim fra 1922 til 1942.

Avisen ble egentlig startet i 1891 under navnet «Folketidende», men ble etter økonomiske vansker reetablert i 1922 under navnet Nasjonalbladet, med undertittelen Norges Bondelags organ for Trøndelag.

I 1928 var avisen nær ved å bli nedlagt, men etter initiativ fra Adresseavisen etablerte Nasjonalbladet et samarbeid med denne. Adresseavisen hadde året før byttet navn fra «Trondhjems Adresseavis» og fått ny redaktør i form av Aftenpostens Harald Torp. Samarbeidet betydde at Nasjonalbladet ikke lenger kom ut som egen avis, men fikk i stedet en side i Adresseavisen hver dag som en fritt kunne redigere selv med egen redaktør. Jacob Skylstad ble ansatt som redaktør for denne siden.

For Adresseavisen var dette samarbeidet svært verdifullt, for på denne måten fikk avisen også et fotfeste utenfor byen, noe som da Nasjonalbladet og aviskonkurrenten Nidaros var alene om.

Nasjonalbladet kom med sin siste side i Adresseavisen fredag 3. januar 1942. Pressedirektoratet hadde i november 1941 innsatt NS-medlemmet og redaktør i Nasjonalbladet, Jacob Skylstad, også som redaktør av Adresseavisen. To måneder senere mente han at det ikke var praktisk mulig å gi ut Nasjonalbladet lenger. Bak dette lå dels politiske årsaker men tungtveiende var nok også papirrasjoneringen.

Mandag 5. januar 1942 kom Adresseavisen ut med undertittelen «og Nasjonalbladet».

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Nasjonalbladet» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.