WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


NSB ved Marienborg

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt mot Marienborg 2014
Foto:Jan Habberstad
Logo NSB

Marienborg verksteder, NSBs verksteder ble opprettet i 1919 på Cicilienborg og Marienborg. NSB overtok 81, 5 dekar av Marienborg og 54 dekar av Cicilienborg, samt noen parseller fra Hospitalkirkens kirkegård. Verkstedsarealet ble totalt 174 dekar.

Det utbygde området utgjorde 15.800 m2, og Marienborg er en av de største industribygningene i Trondheim. Byggeperioden varte fra 1913 til 1919. I 1919 var arbeidsstokken 220 mann, i 1935 var det 380 ved verkstedene og i 1946 hele 586 - den største bedriften i byen. Verkstedet var sentralverksted for for NSB i det nordenfjeldske Norge.

I de senere år er mye av verkstedene solgt ut. Verksteddivisjonen i NSB ble i 2002 skilt ut som et eget selskap, Mantena AS, se bygning nr 2 på skiltet nedenfor.


Informasjonstavle Marienborg. Foto: Jan Habberstad

Denne informasjonstavla står ved innkjøringen til Marienborg.

Beskrivelse

Dette bygget som har den staselige logoen, ligger i den sør-østre del av området.

Mantena. Foto: Jan Habberstad

Her i den nordre del av Marienborgområdet holder Mantena til - NSB sin verksteddivisjon

Kilde

  • 1. Trondheim byleksikon

Eksterne lenker