WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Munkholmens Venner

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Munkholems venner.jpg
Munkholmens Venner ble stiftet 7. februar 1967. Formålet var å arbeide for å bevare Munkholmen som bade- og friluftssted for byens befolkning, samt verne om holmens historiske verdier.

Forløper til foreningen var Trondheim og Omland Friluftsråd som ble stiftet i 1937. Friluftsrådet tok opp en rekke saker vedrørende Munkholmen, bl.a. publikums adgang til holmen. I brev av 7. mai 1956 ga Luftvernartellierigruppe Trøndelag adgang for publikum til Munkholmen.Friluftsrådet arbeidet videre med å gjøre Munkholmen til et attraktivt utfartssted med restaurantdrift, toaletter i kasamattene og båttransport. Spørsmålet om kraft- og telefonkabel ble tatt opp i 1959. Friluftsrådet sto for administrasjon av Munkholmen som badeplass og friluftsområde til Trondheim overtok denne oppgaven i 1983 og Trondheimsregionensn Friluftsråd fikk ansvaret for å påse at driften fremmer friluftsliv.

Ved stiftelsen av Munkholmens venner ble det besluttet at foreningens viktigste oppgave skulle være å skaffe elektrisk strøm og ferskt vann til Munkholmen. I 1968 ble elektrisk kabel lagt og strøm fra land var et fatum. I 1969 ble vannledning lagt fra Korsvika. Tidsmessige toaletter ble tatt i bruk sommeren 1970.

Venneforeningen hadde i 1970 over 200 medlemmer. Ettersom hovedoppgavene, kraft og vann, var løst ble aktiviteten noe nedtrappet. I 1989 ble det nytt liv i Munkholmens venner, og siden det har foreningen arbeidet med flere saker: nytt publikumstoalett, restaurering av bygninger, oppsetting av en kanon og formidlingsplan.

Munkholmens venner arbeider for å fremme de historiske og kulturelle verdier på Munkholmen og gjøre stedet kjent og tilgjengelig for publikum. Dette skjer i nært samarbeid med Munkholmenbåtene og restauratøren på Munkholmen Nova Hotell Kurs og konferanse, Statsbygg og Trondheim kommune.


Kilde

  • Munkholmens Venners nettside


Eksterne lenker