WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Moholt Transformatorstasjon

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Moholt trafo
Utsikt mot Moholt Transformatorstasjon. Foto: Gunnar Schrøder 1965
Moholt transformatostasjon, gnr 54/14, sør for Frode Rinnans veg ble fradelt Moholt Vestre og oppført i 1926. Stasjonen ble prosjektert for å ta mot hele produksjonen fra Hyttfossen kraftstasjon i Klæbu. Spenningen inn til stasjonen var 66 kV. Eier av anlegget er Trondheim Energi Verk - TEV

Arkitekt var Theodor Brekke.

Stasjonen består av en toetasjers hovedbygning og en mindre vinkelbygning. I tilknytning til anlegget ligger en funksjonærbolig oppført 1930.

Fjernledningen fra Hyttefossen til Moholt er 16,7 km lang med en gjennomsnittelig masteavstand på 165 meter. Mastne er konstruert som gittermaster av jern på betongfundamenter. Mastehøyden varierer fra 15 til 23 meter.

Fra trafostasjonen gikk det 3 stk jordkabler ned til Fordelingsstasjonene i Klæbuveien. Kablene fulgte Jonsvannsveien til bygrensen, deretter Gudes gate og Eidsvolls gate til Vollan.

Vaktmesterboligen eies nå av restaurantkjeden Dolly Dimple.


Kraftlinjer Moholt

Til venstre i bildet er kraftlinjene fra Øvre Leirfoss kraftstasjon. Til høyre i bildet mastene fra Fjæremsfossens kommunale kraftselskap som kommer fra Nardo transformatorstasjon i Moholtlia, og som gikk videre til Belbuan.


Kraftlinjer til Belbuan. Foto: Jan Habberstad

Kraflinjen som kommer fra Nardo transformatorstasjon i Moholtlia passerer her Zion sykehjem, og går videre til Belbuan.


Moholt transformatorstasjon 2010

Kilde

  • 1. Trondhjems Elektrisitetsverk og Trondhjems sporvei 1902-1927
  • 2. Trondheim byleksikon
  • 3. Watt`n nr 2-2003


Eksterne lenker