WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Minnesmerker i Bjerkvik - 2. verdenskrig

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Bjerkvik i mai 2019. Foto: Jan Habberstad
Minnestøtte over franske soldater som falt i Bjerkvik 13.mai 1940
Minnestøtte nordmenn død i Bjerkvik 13. mai 1940.
Minne over norske ofre i Bjerkvik og Vassdal 13 mai 1940
Bjerkvik kirke i mai 2019. Foto: Jan Habberstad

Tettstedet Bjerkvik i Narvik kommune ble hardt rammet under krigshandlinger 13. mai 1940

Kort tid etter landgangen i Bjerkvik og overtakelsen av Elvegårdsmoen, rykket tyskerne langs daværende riksveg 50 (E6), og inntok stillinger i dalene og fjellene rundt Øse i Gratangen. Her ble det harde kamper i perioden 1.5.1940 til 14. juni.

Elvegårdsmoen ble okkupert tidlig om morgenen den 9. april 1940 av tyske soldater som var satt i land fra jagerne Wolfgang Zenker, Erich Koellner og Hermann Künne. De norske leirvaktene hadde ikke ammunisjon for å yte motstand. I Elvegårdsmoen fikk bergjegerne tilgang til store mengder norsk militært utstyr som de benyttet til å bevæpne tyske marinegaster etter at samtlige ti tyske jagere var blitt senket 13. april ("fjellmarine"). Den 13. mai ble Elvegårdsmoen erobret av franske fremmedlegionærer etter invasjonen i Bjerkvik. Senere i krigen utvidet tyskerne leiren med en rekke bygninger.

Tyskerne hadde erobret Elvegårdsmoen og Narvik 9. april 1940. Det hadde de gjort med en overveldende sjømilitærstyrke som besto av hele 10 jagere, som først hadde senket de norske panserskipene «Norge» og «Eidsvold», og nå var klar til å legge hele Narvik i grus om det skulle bli nødvendig.

11. april stevnet imidlertid en britisk krigsflåte inn Ofotfjorden og gikk til angrep på de tyske båtene. Det ble historiens største sjøslag med store tap av båter og mannskap på begge sier. Deretter trakk britene seg ut, men kom tilbake og 13. april og ga seg ikke før samtlige tyske båter var senket. Dette var et sviende nederlag for tyskerne, som dermed i praksis var ute av stand til å gjennomføre sine videre planer om å erobre Bardufoss, Harstad og Tromsø.

Den 13. april startet de allierte en offensiv for å gjenerobre Narvik ved at en allierte styrke gjorde landgang i Bjerkvik. Dette skjedde ved at britiske krigsskip bombarderte bebyggelsen i Bjerkvik for å rydde vei for franske landingstropper fra 6. og 14. alpejegerdivisjon. Man hadde fått feilaktig informasjon om at innbyggerne hadde evakuert bygda og at tyskerne hadde forskanset seg i husene, men der var bare sivile, og resulatet ble at 18 sivile ble drept og hele bebyggelsen skutt i ruiner. Noen omkom også ved Barøys krigsforlis 12.9.1941.

Kart over kampområder i Gratangen.

Kart over kampområder i Bjerkvik-Gratangen.

Norske sivile omkomne i Bjerkvik og Vassdal i mai 1940, samt hurtigruteskipet DS «Barøy»s forlis der 112 personer mistet livet;

Kilder

  • Minnesmerker ved Bjekvik kirke
  • Wikipedia
  • Gravminner i Norge