WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


MS Ragnvald Jarl

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
MS «Ragnvald Jarl» i 1981. Foto: Willi Schmid

MS «Ragnvald Jarl», nå MS «Sjøkurs», er et tidligere hurtigruteskip som ble overlevert rederiet Det Nordenfjeldske Dampskibselskap i juli 1956. Skipet ble bygd ved det tyske verftet Blohm & Voss i Hamburg og gikk i fast trafikk som hurtigrute i perioden 1956 til 1995.

I 1996 endret skipet navn til MS «Gann» og ble brukt til som skoleskip av Rogaland videregående sjøaspirantskole, og i 2007 ble hun kjøpt av Sørlandets Seilende Skoleskibs Institution og fikk sitt nåværende navn «Sjøkurs» og benyttes, per 2013, som skoleskip ved Sørlandets maritime videregående skole i Kristiansand.

Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab hadde som tradisjon å navngi skipene sine etter norske herskere og kongelige. Ragnvald Orknøyjarl regjerte på Orknøyene i perioden 1129–1158. Ragnvald Mørejarl regjerte på Nordvestlandet i perioden 830–892.

I løpet av andre verdenskrig gikk mange av hurtigruteskipene tapt, og eldre skip måtte settes inn i ruten som en midlertidig løsning. En gjenoppbygging av hurtigrute-flåten ble startet, og MS «Ragnvald Jarl» var det tiende nybygget etter krigen. MS «Ragnvald Jarl»s søsterskip MS «Finnmarken», også fra 1956, er bevart og står utstilt ved Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.


19. april 1956 ble skipet sjøsatt og døpt MS «Ragnvald Jarl» med hjemmehavn Trondheim, og 24. juli 1956 ble skipet overlevert Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab. Skipet la ut på sin første rundtur i hurtigruten 28. juli 1956. I september 1957 var det en mindre brann i innredningen ombord. Etter 11 års drift seilte hun i november 1967 til verftet Blohm & Voss i Tyskland for oppgradering og oppussing, og hovedmotoren ble modifisert for å kunne gå på tungolje. 20. februar 1972 grunnstøtte hun i Risøyrenna, og 27. oktober samme år kolliderte MS «Ragnvald Jarl» med MS «Uløytind» under Tromsøbroen. I 1983 ble omfattende oppgraderinger gjennomført ved Mjellem & Karlsen Verft i Bergen. 12 nye lugarer ble innredet, og kafeteriaen og resepsjonen ble ombygget. Skipet var tilbake i hurtigrutetrafikk i desember 1983.

I 1984 ble Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab kjøpt opp av Kosmos, men hurtigrutedriften fortsatte som før. I 1987 ble rederiet omdøpt NFDS Shipping, og i august 1989 ble rederiets to gjenværende hurtigruteskip («Ragnvald Jarl» og «Harald Jarl») solgt til Troms Fylkes Dampskibsselskap (TFDS). Skipene beholdt navnene, men fikk nye skorsteinsmerker og Tromsø som hjemmehavn.

Den 9. september 1995 gjennomførte MS «Ragnvald Jarl» sin siste rundtur i hurtigruten, og ble lagt ut for salg.

Etter hurtigrute-karrieren:

I januar 1996 kjøpte Unge Sjømenns Kristelige Forening (USKF) skipet for 10 millioner kroner. Etter ombygging ble hun omdøpt til MS «Gann», og satt inn som skoleskip for Rogaland videregående sjøaspirantskole i Stavanger. Skipet var nå hvitmalt med et rødt belte, og skorsteinen fikk en beige farge med skolens logo. I sommermånedene gikk skipet i cruisefart fra Stavanger til Nordkapp og Svalbard. I desember 2006 kjøpte USKF hurtigruteskipet MS «Narvik», og tidligere MS «Ragnvald Jarl» ble lagt ut for salg. 9. mars 2007 kjøpte stiftelsen Sørlandets Seilende Skoleskibs Institution skipet, og omdøpte henne MS «Sjøkurs». Sørlandets Maritime Videregående skole står for driften og undervisningsopplegget. I 2013 brukes skipet i NRKs Sommeråpent.

Ved levering var MS «Ragnvald Jarl»s tonnasje 2 196 bruttoregistertonn, 1 097 nettoregistertonn, og lasteevnen var på 659 dødvekttonn. Lasterommene lå forut, og lasting og lossing foregikk med to skipskraner med henholdsvis 3 tonns og 1,75 tonns løftekapasitet. Hovedmotoren var en tisylindret MAN dieselmotor med ytelse 2 960 hk, noe som ga en toppfart på 16,9 knop. Skipet hadde to passasjerklasser. 1. plass (1. klasse) lugarer og salonger lå midtskips, mens 2. plass lå akter. Totalt var det 205 køyeplasser ombord, og skipet var sertifisert for 585 passasjerer i innenskjærs fart. Mannskapslugarene og postkontoret lå forut. Som skoleskip består mannskapet av 60 elever og 20 befal.

Kilde

  • 1. Wikipedia


Eksterne lenker