WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Elisabeth Pedersdatter Nypan

Fra WikiStrinda
(Omdirigert fra Lisbeth Nypan)
Hopp til: Navigasjon, søk
Elisabeth Pedersdatter Nypan
Elisabeth (Lisbeth) Pedersdatter Nypan (født ca. 1610, død september 1670) var antagelig den nest siste som ble dødsdømt for å være heks (den siste var Kirsten Iversdatter).

Lisbeth, som var gift med bonden og skysskafferen Ole Nypan, drev en utstrakt virksomhet som signekone og kvakksalver. Kunstene skulle hun ha lært av en omstreiferske. Ved stridigheter truet Ole sambygdinger med Lisbeths kunster, og paret kom for retten. Det hele utviklet seg til en hekseriprosess, som myndighetene var svært lite lystne på. Saken omtales som «mørk og dunkel». Det hele endte med at Lisbeth og Ole Nypan ble henholdsvis brent og halshugd.

Bøddelen fikk 6 riksdaler for å "brende og henrette".[1]

Sannsynligvis stod bålet over Lisbet på retterstedet Galgeberget like utenfor byporten i Trondheim en gang utpå høsten 1670. Lisbeth Nypan er sannsynligvis den eneste heks som har fått en vei oppkalt etter seg.

En statue av henne er reist ved Nypan skole på Leinstrand


Referanse

  1. Avskrift av Trondhjems amtsregnskaper 1670


Kilder

  • 1. Trondheim Byleksikon 1996
  • 2. Reidar Th. Christensen- Norsk Biografisk leksikon
  • 3. Byåsminner 2018

Eksterne lenker