WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Leif Otto Furseth

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Leif Otto Furset
Bytegner Leif Otto Furseth (1949-) er en kjent bytegner i Trondheim. Han har tegnet flere hundrede tegninger av hus i byen. I 2015 utga han Strindakalenderen 2016 - et av hans beste produkter. Og i 2020 ble hans kalender Strindakalenderen 2021 utgitt.

Her forteller Leif Otto:

Som profesjon ble kunstskolen på Persaunet i 1970 avgjørende for min "karriere" tegnemessig. I 1972 valgte jeg reklameyrket framfor arkitektutdannelse... Jeg tok min eksamen som grafisk formgiver i 1974, det samme året begynte jeg i Bennett Reklame - hvor jeg etterhvert kombinert tegning og konsulentvirksomhet.

I 1986 forlot jeg Bennett og ble markedssjef i Melhuus AS. I 1988 startet jeg mitt eget reklamebyrå Ide & Layout AS. 2002 solgte jeg byrået til mine ansatte, og startet Leif Otto Hus og Prospekttegning.

Byens historie framstår i all sin detaljrikdom etter et besøk i Galleri Trondhjæm. Leif Otto Furseth omtaler sin virksomhet som en historisk byvandring i tegninger. I kjelleren i Fjellangerbygget i Sorgenfriveien har han åpnet sitt eget galleri. – Å tegne bybilder er hobbyen. Jobben min, er å illustrere salgsprosjekter for utbyggere og meglere, forteller Furseth. I hektiske perioder blir det fort 12-15 timer daglig ved tegnebordet. Furseth er også mannen bak Trondhjæmskalenderen. Den ferske kalenderen for 2007 inneholde 12 splitter nye tegninger fra gammel og nyere tid. Fram til 1996 gikk det i sort-hvitt. Etter at farger kom inn i bildene er motivene reprodusert i begrensede, nummererte opplag, og mange av disse trykkene har funnet sin plass både i private hjem og på kontorvegger rundt om i Trondheim.

Siden starten i 1981 har han tegnet nærmere 300 detaljerte bytegninger Furseth kan fortelle at tegneinteressen startet lenge før han begynte på skolen, på bymaleren Arthur Meyers fang. – Jeg husker det som om det var i går, sier Furseth. Han har mange minner fra oppveksten på Lademoen. Spesielt husker han gamle herr Meyer som ofte satt i fabrikkområdet på Lade og malte. - Han fascinerte meg der han satt og malte fra klokka åtte til tre på ettermiddagen, så solgte han maleriet til en eller annen bedriftseier. - Han var en virkelig kunstner, sier Furseth.

Etter denne første inspirasjonen, var tegning noe av det likeste han gjorde i skoleårene. - Æ tegna heile tia! De lot meg få lov til det, forteller Furseth. På gymnaset laget han karikaturtegninger av lærerne, som han solgte dem i langfriminuttet. - Æ har vært heldig med læreran!

Hvor mange russefrakker han har dekorert, har han ikke tall på. Som bytegner debuterte han i 1981. Historien startet med ishockeyklubben Ørn som trengte et økonomisk løft. - Vi var en kameratgjeng som trengte penger til utstyr og daglig drift av klubben, forteller Furseth. Så kom ideen om å lage kalender. - Er det god butikk? - Ja hvis jeg greier å selge ut opplaget mitt. Kalendrene trykkes vanligvis i et antall på mellom 8.000 – 10.000. Det ble helbom i jubileumsåret. De ble trykket i 22.000 eksemplarer, men jeg måtte hive 7.000 – 8.000. - Trist, sukker Furseth. Etter annonseringen og åpningen i fjor, måtte han stenge galleriet på grunn av oppussing av huset. I år er det annerledes. Og Furseth oppfordrer folk å ta seg en tur: – Da bruker jeg tid på dem, og forteller historien rundt bildene. Når det gjelder bilder fra nyere tid, 50-, 60- og 70-årene, finnes det ikke mye i arkivene. - Jeg er avhengig av hjelp fra publikum. Har de bilder liggende fra disse tidsepokene og før, tar jeg imot det, sier bytegner Leif Otto Furseth.


Kilde

  • 1. Nettsted Leif Otto Furseth AS
  • 2. Intervju med Leif-Otto


Eksterne lenker