WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Ladejarlen videregående skole

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Ladejarlen videregående skole. Foto Jan Habberstad 2014
Ladejarlen videregående skole 2015. Foto Jan Habberstad 2015
Ladejarlen videregående skole ligger på vestsiden av Ladehammeren og ble bygget i årene fra 1957 til 1964 og åpnet med kong Olav til stede som Det maritime skolesenter. Dette besto av en rekke kommunale og statlige fagskoler som Trondheim navigasjonsskole («Sjømannsskolen» ), Trondheim maskinistskole, Trondheim tekniske fagskole, Kjølemaskinistskolen, Statens fiskarfagskole (som senere er blitt flyttet til Frøya) og Trondheim kokk- og stuertskole.

Administrasjonen av skolene er senere overtatt av Sør-Trøndelag fylkeskommune, og er siden august 2001 slått sammen til en skoleenhet under navnet Ladejarlen videregående skole. Skolen tilbød i 2009 kurs innen restaurant- og matfag, elektrofag, teknikk- og industriell produksjon, sjøfartsfag, teknisk fagskole og allmennfaglig påbygging. Skolen har for tiden mer enn 400 elever i videregående opplæring og 130 studenter på teknisk fagskolenivå. Ca. 120 personer er ansatt ved skolen i hel- eller deltidsstilling.

På stedet der skolen ligger etablerte tyskerne under andre verdenskrig en skyteskole for luftvernartillerister.Skoleanlegget ble ødelagt under bombingen av Nyhavna sommeren 1943 og ble ikke bygget opp igjen.

Deler av Ladejarlen videregående skole ble i 2009 vedtatt slått sammen med Charlottenlund videregående skole, og ny skole er bygget på Charlottenlund v.g. skoles område. Hoveddelen av skolen er i 2013 slått sammen med Strinda videregående skole.

Sjøfartsdelen av den maritime skolen, Martek, med Kjølemaskinistskolen ble igjen på Lade og befinner seg i den nordre del av skolebygningen i 2015. Den søndre del er tom.


Litteratur

Kilde

  • Karl H. Brox og Øivind Leren «Langs Ladestien fra Ladehammeren til Være»