WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Ladejarl

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Håkon Ladejarl
Illustrasjon av Christian Krohg
Ladejarl var den vanlige tituleringen av jarlene av Strinda fra den tid de trønderske herskerne ble vasaller under en rikskonge ved kåringen av Harald Hårfagre på Hildarting (Øyretinget i Strinda) og fram til reformasjonen, da Strinda len ble delt mellom Trondheim len og Stenvigholms len

Ladejarlene var ei norsk stormannsætt i tidlig mellomalder. Ætta har navn etter den gamle storgarden Lade som lå i den søndre halvdelen av det gamle Strinda, i Lade sogn, Refstrinda skipreie og Refstrindirsysla.

Opprinnelig må ladejarlene stamme fra ei ætt som bodde oppe ved grensa for den norske vikingtidsbusettinga i Malangen. Mange mener også at ætta stammer fra Andøya og det gamle riket Omd. Ætta vart derfor også kalt Håløygætta. Riket til jarlene synes å ha vært en heller løs sammenhengende "stormannsrepublikk", en konføderasjon med seg selv på toppen. Ladejarlene forsvarte hedendommen mot de nye kristenkongene. I jarlenes kjerneland ble gårdsnavn på Hov vanlig, samme samfunnsstruktur som i det gammelnorske jarleriket på Orknøyene. I enkelte sagaer blir Ladejarlene sagt å stamme frå selveste Odin.


Kilde