WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Ladehammeren renseanlegg

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Ladehammeren renseanlegg
Ladehammeren renseanlegg. Foto: Jan Habberstad 2014

Ladehammeren renseanlegg ligger i Ormen Langes vei ved Ladehammeren. Anlegget er anlagt inne i fjellet. Det som befinner seg utenfor fjellhallene er servicebygg, ventilasjonsinntak, råtneranker, slamsiloer og metangassbeholdere. Fjellhallene er delvis laget ved å utvide anlegg som tyskerne hadde inne i fjellet under andre verdenskrig og delvis ved å skyte ut nye haller.

Arbeidet med anlegger, som er bygget i to byggetrinn, tok til i 1990 og steinen som ble skutt ut ble brukt til å lage terrassen som Ormen Langes vei går på rundt Ladehammeren.

Ladehammeren renseanlegg

Første byggetrinn ble tatt i bruk våren 1992 og byggetrinn nummer to i januar 1995. Anlegget er et mekanisk- kjemisk renseanlegg som renser avløpsvannet fra de østre delene av Trondheim og er dimensjonert til å ta imot 2500 kubikkmeter per time. Avløpsvannet fra ca 60.000 personer i Strinda kommer fra både husholdninger og bedrifter. Industribelastningen betegnes som relativt stor med avløp fra blant annet bryggeri, slakteri, meieri og sjokoladefabrikk. Ladebekken, som tidligere hadde sitt utløp i Nyhavna, er lagt i rør og ledes nå gjennom renseanlegget. Det rensede vannet slippes ut i Trondheimsfjorden 300 meter fra land og på 42 meters dyp.

Se også

Litteratur

  • 1. Karl H. Brox og Øivind Leren «Langs Ladestien fra Ladehammeren til Være»
  • 2. Faktasider fra Trondheim kommune


Kilde

  • Karl H. Brox og Øivind Leren «Langs Ladestien fra Ladehammeren til Være»

Eksterne lenker