WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Grammofonplate

Fra WikiStrinda
(Omdirigert fra LP)
Hopp til navigering Hopp til søk
Grammofonplate

En grammofonplate, tidligere bare kalt plate eller skive, er et analogt medium for gjengivelse av lyd på en grammofon (platespiller). I dag kalles en slik plate gjerne vinylplate (eller bare vinyl) for å unngå forveksling med en CD-plate. En grammofonplate består av en tallerkenstor, sirkelrund skive der et lydopptak er gjengitt som inngraverte riller, det vil si som ett sammenhengende, spiralformet spor med ujevnheter som følger endringene i lydstyrken og -kvaliteten. Grammofonplater har lydspor på begge platesidene.

Grammofonplater blir avspilt på en platespiller. Der legges plata på en platetallerken og roteres i jevn hastighet mens en spiss grammofonstift på en arm fanger opp mønsteret i platesporet og gjengir vibrasjonene som lyd. Grammofonspillerne var opprinnelige reint mekaniske og hadde fjærmotor og lyddåse, men fikk seinere elektrisk motor og lydforsterkning ved hjelp av pickup, forsterker og høyttaler. De første grammofonplatene ble laget av skjellakk, men ble siden støpt i plast, ofte svart vinyl (polyvinylklorid eller polystyren). Stereoplater kom første gang i 1958. Slike plater gjengir lyden forskjellig i to atskilte lydkanaler ved at hver sideflate i rillene er forskjellige. Grammofonplater gir en rik lydgjengivelse og har lang holdbarhet, men er sårbare for slitasje og skader. CD-plater kom første gang i 1980, og har siden begynnelsen av 1990-tallet praktisk talt erstattet vinylplater helt. Andre digitale lydformater, som mp3, har kommet til fra 1990-tallet.

Formater

Grammofonplater finnes i forskjellige formater med ulike størrelser og beregnet for ulike omdreiningshastigheter (ofte kalt omdreiningstall eller RPM). De første normalplatene hadde grovere riller beregnet for mekaniske platespillere og 78 omdreininger i minuttet, mens det fra ca. 1948 kom nye formater med smalere riller og omdreiningstall på 33 1/3 (langspillplater) og 45 (singelplater).

  • 12″, 331/3 RPM long-playing (LP) format
  • 7″, 45 rpm (single) format
  • 12″, 45 rpm extended-playing (Maxi Single) format
  • 10″, 331/3 rpm long-playing (LP) format
  • 10″, 45 rpm extended-playing (EP) format
  • 7″, 331/3 rpm extended-playing (EP) format
  • 10″, 78 rpm 78-plate, også kalt steinkake.
  • 12″, 78 rpm 78-plate.

Det har også blitt utgitt plater i andre formater, og det finnes også plater som er formet spesielt. Dette dreier seg imidlertid først og fremst om spesialutgivelser.

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Grammofonplate» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.