WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Kvikkleireskred i Duedalen 1625

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Fra Duedalen gikk et leirskred nedover Øvre Bakklandet og ut i Nidelva i 1625. Skredgropa er meget tydelig på vestsida av Kristiansten festning. I dette skredet omkom 20 mennesker.

Den danske presten i Sundalen Lambert Balkenburg (Thomas Kingos svigerfar) forteller følgende :

Den 18. juli 1625 er Nidelva ved Trondheim plutselig blitt tilstoppet av leir og jord som følge av leirfall og jordskjelv som da skjedde på Bakklandet mot syd, så man kunne gå på jord fra byen til Bakklandet, og det skjedde med sådan makt at de brygger som sto «nest oventil Kannikstredet> ble flyttet ned til sl. Hans Buskes brygge, og da elva ovenfor leirfallet skar seg i gjennom den sammenkastede jord, da ble «de yderste Brygger hasteligen nedflyttede utenfor Bratøren, hvorav den stad Bakklandet kaldes Leerfald endnu på denne dag.»

Henvisning til NGUs kart: Se lokalitet nr 16 på Løsmassekart for Strinda

Henvisning til flyfotokart: [1]

Kilde

  • 1. Trondheim kommune løsmassekart. Målestokk 1: 50.000. Utarbeidet av A. Reite, H.Sveian og E. Erichsen. NGU 1999
  • 2. Strinda bygdebok bind 2


Eksterne lenker