WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Kristiansten festning

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
17. mai 19??
Knut Aunes kunstforlag. Foto: Ernst Schwitters

Kristiansten festning er en av de mest kjente landemerkene i Trondheim.

Festningen er del av Cicignons forsvarsdel av byplanen fra 1681. Den ligger på en strategisk viktig knaus øst for sentrum, rett opp for Bakklandet, Erlendshaug. Her var det kanonstillinger også tidligere, og i 1676 var det lagt plan for å bygge festning der. Det ble imidlertid ikke gjort før etter Cicignons plan. Grunnstein lagt ned i 1682 og selve festningsområdet er utført i stjernefasong. Donjonen ligger i direkte forlengelse av vest/øst-aksen til Nidarosdomen. Inne på området ble det etter hvert bygd kommandantbolig og mannskapsrom (kasematter) inne i selve festningsmuren.

Selve festningen ble supplert med bastioner, Møllenberg skanse og to redutter. Festningen ble lagt ned i 1816, men fungerte etter det som brannvaktsted med kanonbatteri for varsling. Under siste verdenskrig brukte tyskerne festningsområde til rettersted. I dag er festningen saluttfestning og offentlig flaggsted. Området er åpent for alle når flagget er heist.

Kilde

  • 1. O. J. Johansens bok Throndhjem i svundne tider - en 1000 års vandring gjennom byen fra .
  • 2. Minneboken om Trondhjem, utgitt av Ødegaards forlag a.s. i 1955, boken er redigert av Wilhelm K. Støren.
  • 3. Trondhjems historiske forening 100 år. Trondhjemske samlinger 1996/97


Eksterne lenker