WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Krigsfangeleiren ved Rotvoll

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

På veien ned til Rotvoll sykehus fra Ranheimsvegen og like øst for Schmettows allé, var det under 2. verdenskrig en fangeleir for 225 fanger. Der var jugoslaviske og russiske fanger til ulik tid. Leiren hadde 11 brakker, var inngjerdet med piggtråd og hadde to høye vakttårn. Ved frigjøringen var det jugoslaviske fanger i leiren. Leiren ble kalt Serberleiren, selv om fangene der var av mange nasjonaliteter i daværende Jugoslavia.

Etter kampene på Balkan ble 30 000 jugoslaviske krigsfanger tvangssendt til Norge, og bare omkring 5000 opplevde å få vende tilbake.

Jugoslavene (serbere) fra Rotvoll reiste hjem den 21. august 1945 med tog gjennom Sverige. Ifølge Norsk Krigsleksikon 1940-45 var det i Trøndelag 602 serbere som overlevde krigen og 206 som døde.

Her lå Serberleiren. Foto: Jan Habberstad

I dette området nedenfor Ranheimsvegen lå fangeleiren.

Restene etter Serberleiren, luftfoto 1947. Foto fra Norge i B

Vertikalfoto fra 1947 viser restene av fangeleiren på Rotvoll.

Se også

Kilde