WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Kriegsmarineverft Drontheim

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Kriegsmarineverft Drondtheim-hovedkvarter. Foto hos Norsk Rettsmuseum

Kriegsmarineverft Drontheim hadde under 2. verdenskrig hovedkvarter i Vinmonopolets bygg i Stiklestadveien på Nyhavna.

«Marinebasen og Kriegsmarinewerft Drontheim» Trondheim med nærområder og deler av Trondheimsfjorden var planlagt til å bli Nazi – Tysklands viktigste marinebase i Europa under 2. verdenskrig og etter den «endelige seier».

En storstilt utbygging startet alt våren 1940 etter at Norge var okkupert av Tyskland. Ved Øysand skulle det bygges en gigantisk tørrdokk for de største slagskipene. Her ble anlagt flyplass i likhet med Lade, Ørland og utvidelsene på Værnes flyplass. Ved Gaulosen/Byneset skulle en ny «tysk» by anlegges, «Neu-Drontheim» med 250-300.000 innbyggere som en konsekvens av den store marinebasen. Fjordarmer av Trondheimsfjorden som Fættenfjorden, Lofjorden og Hoplafjorden inngikk som viktige verksted og opplagsplasser for Kriegsmarinen. U-båt våpenet var svært viktig for krigføringen i Atlanterhavet og etter hvert i Nordishavet. Ubåtene trengte etterforsyning og verksted baser og Dora I ble bygget etterfulgt av Dora II som ikke stod ferdig ved krigens slutt. Dora III var også planlagt bygget i Leangenbukta.

Langs Strandveikaia og Ladehammerkaia ble det bygd verkstedbygg for de fleste formål innen artilleri, maskin, samband, elektro og torpedomekanikk. Langs vestsiden av Strandveien måtte etterhvert mange bolighus vike plassen etterhvert som marinehavna vokste.

Les også

Kilde

  • 1. Norsk Rettsmuseum


Eksterne lenker