WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Knud Knudsen - fotograf

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Transport av høy på løypestreng i Hardanger. Foto av Knud Knudsen henger i Vesterheim Museum i Decorah, Iowa
Foto av Knud Knudsen henger i Vesterheim Museum i Decorah, Iowa

Fotograf Knud Knudsen (1832-1915) var sønn av Knut Ustetun og Anne Rabbe.

var ved siden av Marcus Selmer den viktigste fotografen i Bergen på 1800-tallet, og en av de store stilskaperne i norsk fotografi.

Knud Knudsen som kom fra en landhandlerfamilie i Odda, startet karrieren som butikksvenn i Bergen og drev en planteskole på Tokheim i Hardanger. Han åpnet et fotoatelier i Bergen i november 1864, men ble etterhvert mest berømt som landskapsfotograf. Knudsen reiste rundt i Norge og fotograferte landskaps- og folkelivsbilder rettet mot det voksende turistmarkedet, og gjennom arbeidet sitt var han med på å skape det fotografiske bildet av Norge. Særlig gjaldt dette bildet av vestlandslandskapet som et typisk norsk landskap. Hans fotografiske virksomhet varte fra 1862 til ca. 1900.

Fotograf Knud Knudsen var i Amerika 1883.

Knud Knudsen reiste til Thor i Iowa i 1883 og besøkte sin søster Anne Sandvin og mange slektninger der. 21 av Knudsens søskenbarn fra Tokheim i Hardanger utvandret til Amerika.

Fotograf Knud Knudsen har også tatt en rekke bilder fra Trondheim.

Knud Knudsens samling ble innkjøpt av Universitetsbiblioteket i 1975 og har fra 2013 vært en del av Norges dokumentarv. KK-klassisk er delt inn etter de ulike negativformatene Knudsen brukte; UBB-KK-1318 er glassnegativer i størrelse 13x18cm, UBB-KK-1622 er glassnegativer i 16x22cm, og UBB-KK-2127- er glassnegativer i 21x27cm, mens UBB-KK-NS- er stereoskopfotografier. Tilsammen består samlingen av ca. 12.000 glassnegativer samt ca. 25.000 albuminkopier. Se samlingen under eller søk med for eksempel ubb-kk-1318-*

Kilde

  • 1. MARCUS, spesialsamlingene ved Universitetet i Bergen


Eksterne lenker