WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Klemenskirken

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Krambugata 2017. Foto: Jan Habberstad
Peter Egges plass
Domkirkesognets annet kvarter

Klemenskirken, i Domkirkesognets annet kvarter, ved Skipakrok, øst for Krambugata, bygd ca 997 av Olav Tryggvason og viet til St. Clemens. Kirka brant i 1015 sammen med resten av byen. Århundrets hendelse i Trondheim, og en europeisk sensasjon, var gjenfinning av kirkens fundamenter.

I 1016 bygde kong Olav Haraldson kirken opp igjen. I august 1031, ett år etter slaget på Stiklestad, ble Olav Haraldssons kiste og legeme brakt til alteret i Klemenskirken.

Klemenskirken var bygget i tre og ble brukt til senmiddelalderen. Den var den første kirken i Trondheim. Kirken var kongens egen kirke. På 1100-tallet ble den sognekirke, og kirkegård anlagt.

Funnet av ruinene etter Klemenskirken ble kjent i begynnelsen av august 2016. Funnene ble gjort i forbindelse med at Angel Næringseiendom har søkt om utbygging av næringseiendom ved Peter Egge plass på gnr 401/337,339 tilhørende Søndre gate 9-11.

Kilder

  • Adresseavisen 27.12.2016