WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Klæbuveien

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Klæbuveien er oppkalt etter det gamle veiløpet sørover fra Trondheim til Klæbu.

Før i tiden gikk Klæbuveien over Gløshaugen og vest for Lerchendal gård. Videre vest for Paulinegard (Valgrinden) og opp en slukt mot Sundland.

Den krysset Fredlybekken ved Fredly skole og gikk opp Stubbanvegen. Dalen ved Stubban der vegen gikk ble kalt Selbudalen, for her gikk Selbyggens trafikkåre mellom vestre ende av Selbusjøen og Trondheim.

Klæbuveien gikk så forbi gårdene på Utleira og ned til dalen der Bratsbergvegen ligger i dag, men den krysset dalen mot Tvereggmyr. Herfra til Eklesbakken gikk vegen etter samme trase som Bratsbergvegen har i dag.

Ved Guttugrova var det en bratt bakke som nå er ombygd. Fra Eklesbakken gikk vegen opp gjennom Katfolla, en dal som fører over Randliberga. Traseen gikk gjennom gården Bratsberg øvre, ned Amundsdalen og krysset Amundselva. Da var de reisende kommet til Klæbu.

På bildet ser vi den bratte passasjen i Katfolla bak det hvite huset midt i bildet som er tatt i september 2008.
Foto: Jan Habberstad.

Det bratte partiet ved Katfolla

Om vinteren gikk trafikken med frakt av kvernstein heller over Jonsvatnet og ned til Osen. De bratte partiene på Klæbuveien ble for strabasiøse.

I 1888-91 ble Klæbuveien omlagt på strekningen Trondheim - Nidarvoll. Fra Sluppen og innover til byen ble den lagt på den gamle jernbanelinja som da var nedlagt siden 1884. (Denne jernbanelinja ble flyttet til vestsiden av Nidelva etter at den opprinnelig krysset Nidelva ved Sluppen).

Hovedtrafikken sydfra kom da heretter inn over Elgeseter bru i stedet for over Bakklandet.


Utsnitt kart 1870

På dette kartet fra 1870 ser vi jernbanetraseen på Sluppen i venstre billedkant. Veien til Klæbu fulgte Stubbanvegen som vi ser på skrå midt i bildet

Kilder

  • 1. Strinda bygdebok 3. bind
  • 2. Trondheim Byleksikon