WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Karl IV`s kroning 5.8.1860

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Kong Karl IV
Kong Karl IV[1] ble født på Stockholms slott 3. mai 1826 som eldste sønn av kong Oscar I og Josefine. Ved fødselen fikk han tittelen hertug av Skåne. I 1840-årene studerte han i Uppsala og Oslo. Han døde 18. september 1872 i Malmø.

Han ble 19. juni 1850 gift med Louise av Nederland[2]. De fikk datteren Louise i 1851 og sønnen Carl Oscar i 1852. Carl Oscar døde som barn. Datteren Louise ble med tiden dansk dronning, gift med Frederik VIII. Hun ble blant annet mor til Christian X av Danmark, Haakon VII av Norge og Ingeborg, som ble gift med Carl av Sverige, hertug av Västergötland og var mor til blant annet Kronprinsesse Märtha.

Karl og Louise ble kronet til konge og dronning i Sverige 3. mai 1860 i Storkyrkan i Stockholm. De ble deretter kronet til konge og dronning av Norge 5. august 1860 i Nidarosdomen i Trondheim. Det var på hennes fødselsdag.

Aasmund O. Vinje reiste samme år til Trondheim for å dekke kroningen for sitt blad Dølen, og hans reiseskildring Ferdaminne fra sommeren 1860 (1861) er blitt stående som et hovedverk i norsk litteratur.

Kilde

  • 1. Wikipedia
  • 2. Store Norske leksikon
  • 3. Det norske kongehus