WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Kaptein Dyre

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Kaptein Dyre. Foto: Jan Habberstad 2014
Veteranbåtene på Fosenkaia. Foto: Jan Habberstad 2014

Kaptein Dyre er et veteranskip bygget i 1893 og som har status som verneverdig skip av Riksantikvaren. 8 mars 2005 ble Kaptein Dyre overtatt av veteranbåtlaget "Kaptein Dyre" med tanke på et varig vern som flytende kulturminne i Trondheim.

Kaptein Dyre ble bygget som dampslepebåten "Neptunus" på T.H. Walker skipsverft i Dordrecht i nederland i 1893. Båten var 64,7 fot lang og 14 fot bred. I 1916 kom båten til Norge og ble kjøpt av Bjaalands Lægterkompani A/S i Skien og fikk navnet Skjelsvik. Omdøpt i 1919 til Roland. Ombygget i 1948 fra damp til motor av kaptein Oscar E. pedersen i Skien.

I juni 1948 ble båten kjøpt av Dyre Halse A/S i Trondheim, og i november samme år omdøpt til Kaptein Dyre. Den ble noe ombygget ved Hommelvik mek. Verksted. Båten ble mye brukt som slepebåt på Trondheim havn og til lektersleping i farvannet rundt Trondheim. Den ble også mye brukt som bukseringsbåt i havna ved Trondhjems mekaniske Værksted og Ørens mekaniske verksted. For ørens mek. var den ofte å se ved utsleping av nybygg fra Ila-slippen og til utrustning ved verftet ved Nidelva. Båten gikk også ofte med sand fra Gulosen og med kalk fra Ytterøya.

Etter at Dyre Halse gikk konkurs i august 1980, ble Kaptein Dyre sammen med rederiets 2 andre fartøy Cito og Øger, solgt til Taubåtkompaniet i Trondheim. I juli 1983 ble den solgt, men ble i 2003 kjøpt tilbake til Trondheim av Svein R.Kildal. Båten ligger ved Fosenkaia i Trondheim.

Kaptein Dyre. Foto: Jan Habberstad 2014

Se også

Båtene på Fosenkaia

Kilde

  • 1. Båtene på Fosenkaia. kystlaget Trondhjem. Fartøymatrikkel 2010.
  • 2. Norsk forening for fartøyvern


Eksterne lenker