WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Jonsvatnet Sangkor

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Jonsvatnet Sangkor
Jonsvatnet Sangkor 2008
ble stiftet 7. juni 1963.

Foranledningen var at Tor Wedø, som var lærer på Solbakken skole, sammenkalte til et møte på skolen. Flere interesserte møtte opp og de ble enige om å starte et sangkor.

Ettersom det var både damer og herrer tilstede ble det naturlig med blandet kor. Tor, som hadde erfaring fra skolekor og mannskor, gikk med på å dirigere i starten. Noen enkle sanger ble plukket ut, og den første spennende øvelseskvelden ble fastsatt til 27. august 1963. Sangkoret var et faktum!


Korets første repertoar

Den fyrste song, No livnar det i lundar, Å vesle Kari vår, Ved Kjernet, Bukkevisa, Bemonthymnen, Hallingvisa, Stina, Fangekor.

Den første gangen koret opptrådte offentlig, stilte 15 små-nervøse sangere opp, men det gikk bra. Senere vokste antallet til 25-30 sangere, noe man syntes var mye den gang. Koret opptrådte i de første 2-3 årene på "Gamle" Solbakken Skole, Valsetbakken Husflidskole, Reitgjerdet sykehus, Strinda sykehus og i Strinda kirke, hvor koret har hatt julekonsert hver jul siden 1965 og fram til i dag.


Samarbeid med Reppe Blandakor

I 1967 ble koret innmeldt i Orkla og Gauldal Sangerforbund (OGSF). Koret deltok i sitt første sangerstevne på Glåmos i snøvær ved St.Hans-tider i 1967. Koret sang sammen med Reppe Blandakor, og numrene var "Gjærdebylåten" og potpurriet "Dans i sommarkvell”. Det gikk kjempefint!

Koret samarbeidet med koret på Reppe i årene fra 1967-72, og det var en lærerik og hyggelig tid. Sangerne fikk mer erfaring og hørte mange andre kor fremføre sine sanger.

Sangerstevnene de 10 første årene foregikk på følgende steder: Glåmos, Støren, Hølonda, Orkdal, Klæbu, Byneset, Oppdal, Lundamo, Ålen og Leangen.


Mye har skjedd etter 1973

Fra 1973 på Oppdal og framover har koret framført sine sanger og salmer alene, vekselvis annethvert år i telt og kirke, når det gjelder sangerstevner. På slutten på 1990-tallet ble det slutt på fellessangene som regionskorene måtte samøve og framføre. Flere kor kom til forbundet og det ble så stort at korene ble delt på to stevner.

Den nye Solbakken Skole sto ferdig hasten 1977 og koret flyttet øvelsene til fine og store lokaler. Jonsvatnet sangkor hadde nå 40 sangere og flere sluttet seg til fra hele Trondheim og omegn, så på 1980-tallet var vi 50 aktive. Størst var nok koret i 1993 med 96 medlemmer. I dag teller koret ca. 80 medlemmer.


Repertoar

Koret har sunget norske og svenske viser, evergreens, pop, negro spirituals, gospel, operettemelodier og jazzinspirerte nummer. Med årene ble repertoaret utvidet og vi ble etter hvert et ”gladkor" med erfaring, som hadde "moderne" sanger, men likevel med god balanse mellom publikumsnummer og nyere ting. Flere sanger er samlet til såkalte potpurrier med en sangtid på 15-20 minutter og ofte med musikkledsagelse.

Fra de første 20 år: "Dans i sommarkvell", "Humoreske”, Wien-Wien "Schubertiana” og "Sommer i Tyrol"

..og fra de siste 20 år: - "Trøndersodd" og "Rotimo" arrangert av Kai Lennart Johansen. - "Minnenes melodier" fra 1963-1993 - "Nord-Norsk Mølje"arrangert av Ragnar Rasmussen - ”Trondhjæmssup" arrangert av Sverre Bøgh


Kirkekonserter

Koret har holdt konserter i de fleste kirker i eller rundt Trondheim.

1986 Rockeoperaen "Jesus Christ Superstar" i samarbeid med Ranheim Musikkforening og Reppe Blandakor, hvor vi hadde 5 fullsatte konserter i Ranheim Kirke og i Moholt Kirke.

1990 Potpurriet ”Visst skal våren komme” framført i Skaun Kirke og året etter i Sletta Kirke på Frøya.

1992 "Sing and Rejoice" av Knut Nystedt ble fremført i en stappfull Melhus Kirke, hvor koret ble belønnet med "stående" applaus. Senere ble den fremfart i Nidarosdomen under Rosevinduet i Vestfronten. Der er det ikke mange kor, utenom kirkens egne, som kan skryte av å ha opptrådt!

2002 Moholt Kirkes 100-årsjubileum og "Fynsk foraar" i Lademoen Kirke.

2004 Deltok i TV-gudstjeneste 1. juledag fra Strinda kirke. Dirigent Petra Bjørkhaug.


Jubileumsrevyer og kabareer

Korevi.jpg
Der var markering av våre 5, 10 og 15-års jubileer, men ingen sammenfattende revy for 20-års jubileet. Da hadde sangermassen nedslagsfelt over hele byen og vi hadde aktører som "torde" stå fram på en scene, og det ble tradisjon med revy hvert 5. år.

1983 "Kor é vi" Instruktør: Torfinn Karlsen

1988 "Kor arti" Instruktør: Synnøve Slåttsveen

1993 "Minnenes melodier" Instruktør: Marita Rødsjø (kabaret) 1998 "Nid á ros" Instruktør: Eli Sørensen

2003 "Godt blainna og pent brukt" Instruktør: Anne Aam

De to første revyene ble framført i aulaen på Strinda videregående skole og kabareten ble spilt i Rosendal Teater. Den siste revyen var tilbake på Strinda vgs. Hver revy hadde 3-5 fremføringer med fulle hus og stormende jubel.


Turer og sangerstevner

I tillegg sangstevner i regi av Sør-Trøndelag krets av Norges Korforbund har vi gjennomført:

- Landssangerstevner i Trondheim, Kongsvinger, Hamar og Namsos.

- Gjestekor på andre forbunds sangerstevner: Røros, Trysil og Sjøholt

- Besøk til andre kor: Oppdal, Os i Østerdalen, Bud, Grua, Steinkjer, Frøya, Budal, Rørosmartnan, Hommelvik

- Midt-norsk korkonkurranse i flere år

- Olavsuke på Gran Canaria

- Kurs i Levanger, Surnadal, Sunndal, Stjørdal og flere i Trondheim.

- Opptredener under VM på Ski og Trondheims 1000-år jubileum

- Korfestival i Klaipeda, Litauen og Røros


Drakter

Koret har skiftet drakter ca. hvert 5. år. Fra hvitt og sort, til blå hverdagsbunad, senere lys lårkort med silkeskjerf, deretter rosa og brunt, så kosakkinspirert burgunder bluse og sort, som ble av kongeblått! Senere helhvitt, helsort med skjerf, fram til de nåværende i sort med brokadevester med en gul og en rød side. I 2006 er draktene sort bunnantrekk med turkise eller burgunder bluser/jakker for damene. Etter årstiden. Silkeskjerf i halsen og -lommetørklær i brystlomma for herrene.


Jubileumsåret 2003

På konserten 11. mars 2003 sang koret fra egenprodusert hefte: "Den kvite symra", "Vårsøg", "Vømmøldalens siste vår", "Vond rygg, såre knoker", "Fragile", "Byen vår", "Sommerpsalm", "Sumarnatta", "Heile livet", "Lys og varme", "Anthem", "Ta lendab" og avsluttet med "Ja, vi elsker" i en fullsatt gymsal på Solbakken skole. Til sangerstevnet på Byneset, til bruk utover høsten, samt til kabareten plukket vi ut 20 andre sanger med både norsk og engelsk tekst. Et fint knippe av ballader, evergreens og andre rytmiske spennende sanger!

Jubileumsfesten foregikk på Scandic Hotel, Snaustrinda den 26. april 2003.Kilde

  • Sangkorets nettside


Eksterne lenker