WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


John Bochkon

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
John Bockhon

Flypioner John Bockhon (8.3.1904 i Strinda- 25.8.1932) var sønn skipsfører Johan Fredrik Bockhon og Anne Fiskaaen.

Hans Olav Løkken forteller:

Søndag 26.august 1932 står flere hundre mennesker på Kjeller og speider mot horisonten. Meldingen om at amerikaneren Clyde Allan Lee (24) og nordmannen John Bochkon (28) hadde tatt av fra Harbour Grace på Newfoundland for nonstop flyging til Kjeller og Norge,gikk som ild i tørt gress. En sensasjon var på gang, en ny milepæl i luftfarten. Og det var en nordmann som skulle nå den. Trodde alle. Etter hvert som mørket falt på ble alle lysene tent. De ventet hele natten.De ventet dagen derpå.John Bochkon kom aldri hjem.

På grunn av en alvorlig difterisykdom siste året på middelskolen, fikk han aldri tatt eksamen. Dette gjorde at han fikk avslag på sin søknad om å bli tatt opp ved Hærens Flyvevesens skole på Kjeller. Men John Bochkon ga seg ikke. Han kom seg til Kjeller likevel, som lærling på motorverkstedet. Og gjennom praksis som flymekaniker, ble han utdannet flyger. Etter hvert markerte han seg betraktelig, både som mekanisk sakkyndig og som flyger.

Etter avtjent verneplikt satte John Bochkon kursen for Amerika i 1925. Hans foreldre skulle aldri få se sin sønn igjen. Ved ankomst USA fikk John ansettelse som mekaniker ved den storeflyfabrikanten Glen Curtiss. I 1929 ble han i konkurranse med et stort antall søkere ansatt som mekaniker og presseflyger i den kjente avisen ”Daily News. Ansettelsen ble i tillegg til faglige ferdigheter også basert på intelligentsprøver. Ansettelsen vakte oppsikt, og Bochkon ble kjent i flygerkretser over hele Amerika. John Bochkon var blant annet med på ettersøkingen av Charles Lindberghs kidnappede sønn.

Den 25.august 1932 lettet de fra Habour Grace i sitthurtiggående Stinson monoplan for å flynon stop de drøye 5 000 km til Oslo. Flyet bar navnet: ”Green Mountain Boy”.De hadde bensin for 6500 km / 37 timer. Deberegnet at turen skulle ta ca. 30 timer, og planla å fly mot Dublin,så over til Danmark og nordover til Oslo.Det var stor interesse for slike flygninger. Selv om det kun var et fåtall til stede da flyet lettet fra Habour Grace klokken06:02 fulllastet med 1600 liter bensin, skyldes det selvfølgelig at stedet var lite befolket.Derimot var det hele 5 000 som tok avskjed den 23.august da Clyde Allan Lee (24) og nordmannen John Bochkon (28) tok av fra Montpelier Airport.

Det ble ingen retur. Det ble ingen ankomst. Den irske kystvakten har fortalt at den hørte flygedur i det tidsrommet ”Green Mountain Boy” skulle ha nådd irskekysten.........


Kilder

Eksterne lenker