WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Johan P. Rønne

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Johan P Rønnes forretning i Folkets Hus
Johan P. Rønne
Johan Peder Rønne (født 8. mai 1908, død 19. april 1976 i Trondheim), sønn av bryggeriarbeider Eilert B. Rønne og Grete Rønne. Gift med Elsa Synnøve Olsen (2.8.1908- 1.8.1998), datter av Anton Sofus Olsen.

Johan Peder Rønne etablerte i 1939 Johan P. Rønne - butikk i Olav Tryggvasons gate 23 som omfattet salg av herreklær. 8. april 1947 ble ny butikk åpnet i Folkets Hus i Olav Tryggvasonsgt. 5. Herrekonfeksjon og hatter ble omsatt under registrert varemerke "RENØR".

Johan P. Rønne har en vesentlig del av æren for at arbeidet med et skolekorp på Lademoen ble så vellykket som det skal vise seg at det ble. Han gikk selv på denne skolen da Østbyen Musikkforening ble stiftet - da hadde Lilleby skole nettopp fått sitt korps (1920), og det ble en hjertesak for ham at Lademoen ikke skulle være dårligere.

Johan P. Rønne har gjort mye innen musikkens verden, og det er vel ikke for ingenting at han ble kalt "Musikkgeneralen". Det var han som tok initiativ til å starte Østbyen Ungdomskorps, et rekrutteringskorps som ble tatt opp i Østbyens Musikkforening. Han har innehatt så å si alle tillitsverv innen foreningen, han var tamburmajor i mange år og som formann har han nedlagt et uvurderlig arbeid.

I 1950-årene tok han et skippertak for å skaffe Lademoen skole et guttemusikkorps. I 1955 hadde han gleden av å presentere Lademoen skoles guttemusikkorps offentlig for første gang (offentlig fordi korpset spilte under et foreldremøte på skolen julen 1954), og nå hadde han oppnådd det han ville : - å få rekrutter fra dett korpset over i Østbyens Musikkforeningen.

Rønne har fått mange utmerkelser, blant dem ”Sølvtrompeten” som er Norges Musikkorps Forbunds høyeste utmerkelse. Denne ble han tildelt under stevnet i Skien 1956, for et stort og uegennyttig arbeid, aktivt og administrativt gjennom forbund og krets.

Han har blitt tildelt følgende utmerkelser:

  • Østbyens Musikkforenings hederstegn i sølv - 1936
  • Østbyens Musikkforenings hederstegn i gull - 1950
  • Sølvtrompeten, fra Norges Musikkorps Forbund - 1956
  • Trondheim krets av gutte- og amatørmusikeres forbunds hederstegn – 1957
  • Kretsens diplom og jakkemerke - 1957
  • Lade Skoles Musikkorps' hederstegn – 1969

Det var også han som tok initiativet til å starte Skaun Skolemusikk, som ble stiftet høsten 1959.

Kilde

  • Det norske næringsliv. Sør-Trøndelag Fylkesleksikon 1949
  • Liv Bang Nilsen: Særoppgave Lade skoles musikkorps