WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Jekta Pauline

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Jekta Pauline

Den klinkbygde "Letnesjekta", bygd på Letnes på Inderøy i 1860, ble i 1897 ombygget av Nils Ovesen på Steinkjer til kravelljekta "Pauline". Frem til 1915 ble jekta eid av Olaf Berg og Anton Letnes som seilte i kystfart mellom Trondheim - Arkhangelsk og Bergen med trelast, handlesvarer og fisk. I 1915 ble "Pauline" kjøpt av Julius Sand, Eggebogen, og omdøpt til "Nævra". Fartøyet gikk nå i fart på Trondheimsfjorden og på Fosen med blant annet trelast, kalk og klippfisk. Omkring 1950 ble fartøyet solgt til Albert Garnvik i Trondheim.

I 1952 ble jekta sterkt ombygd på Hitra. Deretter gikk fartøyet i flistrafikk mellom Namsos, Innherred og Ranheim Papirfabrikk. I 1972 ble "Nævra" solgt og gikk i ordinær kysttrafikk inntil 1978, da fartøyet ble lagt i opplag i Harstad.

I forbindelse med et havari i 1914 ble jektas råseilrigg skiftet ut med galeasrigg. Samtidig ble det installert en liten petroleumsmotor. Ved ombygningen i 1952 fikk fartøyet ny baug og fast dekk med moderne lasteutstyr. Samtidig ble det installert ny motor og bygd styrehus.

I 1979 ble "Nævra" kjøpt av Steinkjer Museum. Restaurering tilbake til råseilrigget jekt ble påbegynt i 1980 og sluttført i 1986. Fartøyet eies av Stiftelsen Egge Museum.

Se også

Kilder

  • 1. Nettsted Jekta Pauline
  • 2. Wikipedia
  • 3. Årbok 2013 Ranheim Bydels Museums Historielag
  • 4. Olav L`Orange. Jekter og jektefart fra Innherred. Nord-Trøndelag Historielag 1989

Eksterne lenker