WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Jørgen Bernhoft Lysholm

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Jørgen B. Lysholm
Jørgen B. Lysholm og familie 1843
Lysholms brenneri i Olav Tryggvasonsgate 26. Ca 1880

Jørgen Bernhoft Lysholm (født 17.3.1796, død på hjemtur fra Wiesbaden 24.9.1843) var sønn av Nicolai Lysholm og Martha Angell Bernhoft. Han ble gift med Hedevig Brøcher Krabbe (28.7.1800 i Orkdal - 7.5.1862), datter av stortingsmann oberst Ole Krabbe ( 30. Mars 1758 - 3. August 1826) og Dorothea Marie Angell (8. Februar 1780, Storfosen, Ørland- d. 22 Okt 1862).

Seks barn:

Lysholm’erne var velstående handelsmenn fra Flensburg som kom til Trondheim på 1600-tallet.

Jørgen Bernhoft Lysholms far Nicolai Lysholm var stadthauptmann og justisråd. Han startet sammen med sin bror et såpekokeri på eiendommen LysholmsmindeFagerheim.

Interessen for kjemisk-industriell produksjon smittet over på sønnen, og han utdannet seg etter hvert innen kjemisk teknologi i Berlin.

Hjemme igjen overtok Jørgen fabrikken, og i 1821 startet han brenneri og destillasjonsfabrikk på eiendommen. I 1816 var det blitt lovlig med slik produksjon i Norge, og Jørgen B. var en av de første som satset stort på å lage brennevin her i landet. Det ble etablert mange brennerier i 1820- og 1830-årene, men bare Lysholms overlevde.

Etter noen år flyttet han hele produksjonen med kontorer og utsalg til Olav Tryggvasons gate 26 (Lysholmgården). Gården ble revet i 1932 og erstattet med en murgård. Lysholms brenneri ble i slektens eie frem til 1924, da overtok Vinmonopolet driften.

Lysholm ble et varemerke. Trondhjemmeren bak navnet ble «linjeakevittens far» – på grunn av den spesielle lagringsmetoden som visstnok skulle gjøre kvaliteten ekstra god: Brennerieieren gjorde avtaler slik at han fikk sende sine akevittønner på rundturer med skip til fjerne land, – men de måtte passere ekvator!

Jørgen B. Lysholm var plaget av gikt og sår på en fot. Han reiste på kuropphold i Wiesbaden, men døde på hjemveien. Han bar trolig den første Trondhjemmer som ble fotografert. I 1843 er han og hustru Hedevig Brøcher Lysholm portrettert sammen med sine barn Nicolay Lysholm og Martha Angell Lysholm.

Kilde

  • 1. Ingrid J. Brissach: Historiske gatenavn
  • 2. Ingvar Aabrek Klingenberg. Daguerreotypi, kjærlighet og død. Trondhjemske samlinger 1990.

Eksterne lenker