WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Ivar Stamnes

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Ivar Stamnes
Fra Caen til Bryssel
Ivar Stamnes heiser flagget 17. mai 1945
Ivar Stamnes (1.1.1915 i Trondheim - 16.6.2000 i på Breidablikk i Levanger) var sønn av forretningsmann O.J.Stamnes og Marie. Gift med Solveig Marie Anderssen (18.09.1915- 18.7.1997), datter av baneformann Albert Anderssen og Marit.

Ivar Stamnes tok realskole i Trondheim og landsgymnas på Orkanger. I 1937/38 reiste han til Oslo og tok befalsutdanning. Var lærer ved Lilleby skole, senere ved Trondheim framhaldskole.

Han hadde et lærervikariat i Snillfjord i aprildagene 1940. Som sersjant i kavaleriet skulle han møte på Rinnleiret, men de norske styrkene hadde trukket nordover. Han kom seg til Snåsa hvor han var med under en trefning ved Fossen.


Deltok i de allierte styrkene som gjenerobret Europa

Etter kapitulasjon og internering slo han seg ned i Levanger og begynte på lærerskolen. Det var også her han kom i kontakt med den lokale Milorg-organisasjonen. I februar 1942 flyktet Stamnes til Sverige og kom seg til slutt til England. Den unge fenriken ble sammen med 15 andre norske offiserer plukket ut til å delta i invasjonen i Normandie. Av disse var det fire norske offiserer som falt.

Såret i kamp

Den 28. juni 1944 kom endelig ordren og dagen etter satte han føttene på fransk jord. Den 9. november hadde hans avdeling kommet helt til en landsby nær Brussel. Der ble han såret i angrep og fløyet til et lasarett i England hvor han ble liggende på sykehus til julen 1944.


Dagbok

Ivar Stamnes skrev dagbok om sine opplevelser under invasjonen. Denne ble senere til boken «I panservogn fra Caen til Brussel». Den ble første gang utgitt i 1946, og senere fulgte nye opplag i en serie om krigsbøker fra andre verdenskrig.


17. mai 1945

Han fikk æren av å heise det norske flagget på Kristiansten festning – på den første 17. mai i et fritt Norge.


Kilder

  • Norske skolefolk. Karl Bakke. Dreyer forlag 1952.
  • Adresseavisen 16. mai 2015