WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Ilevoldsparken

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Ilaparken 2013. Foto: Jan Habberstad
Fiskeriutstillingen 1908. Postkort: Olav Henriksen

Ilevollsparken i Ila var inntil 1882 en militær ekserserplass. Apoteker ved Svaneapoteket Johan Christopher Brun tok i 1886 et initiativ for å få området beplantet som park. Parken ble anlagt i 1891 og stod ferdig tilvokst til byjubileet i 1897.

Under Den skandinaviske fiskeriudstilling i Trondhjem 1908 ble det reist en stor, midlertidig utstillingspaviljong i parken, men denne ble senere revet. I 1921 ble det bygget en vendesløyfe for Trikkens Ilalinje rundt parken, men denne ble nedlagt i 1983. Når det kommer til utsmykking av parken ble det i 1918 forært en fontenegruppe av brukseier Jacob Digre som var utført av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen, mens det i 1983 ble reist en statue på sokkel,Kong Sverres statue utført av Sivert Donali.

I parken finnes det en moderne musikkpaviljong, lekeplass, sitteplasser, ballplass som er islagt om vinteren samt større beplantede områder og store gressarealer. Parken ble for øvrig kåret til Årets grønne park av Norsk Anleggsgartnermesterlag i 1997.

Bildet er en skisse laget ut fra originale foto før ca 1910.


O.Werners Forlag Trondhjem


Gråkallbanen går for øvrig forbi Ilevollen sammen med flere bussforbindelser med AtB.

Kilde

  • 1. Album fra Trondhjem og Omegn. O. Werners forlag Trondheim. Dato ukjent.
    Eies av Ester Habberstad.
  • 2. Trondheim byleksikon