WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Husene på Kirkflata

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Dette skråfotoet som har vi tatt ut fra et flyfoto, viser bebyggelsen på Kirkflata øst for Strinda kirke tidlig på 1960-tallet. Bebyggelsen på Austflata er beskrevet der.

Utsnitt fra flyfoto

Sammenlign med kartet fra 1967.

Kart 1967

Hvis du tar utgangspunkt i den pipa lengst til høyre på Strinden Teglverk og trekker en rett linje mot deg, så ser du det lille hvite overbygget på ammunisjonslageret som tyskerne hadde her under 2. verdenskrig, se Ormhaugen.


Hvem var det så som bygde og bodde i dette området? Det er Brøsetvegen som går fra høyre mot venstre, og vi skimter Strinda kirke til venstre. Inn til høyre går Kirkstien. Det første huset som ligger skjult bak trær på venstre side er småbruket Kirkvoll. Her bodde Eilif Lorentzen, han drev også kiosk i Brøsetveien 117 en periode, og senere mellom huset sitt og Brøsetvegen. Huset lengst til høyre i billedkanten er Bakken. Her bodde familien Dahl, med sønnene Egil, Inge og Åge. Litt tilbake i bildet på nedsiden av vegen ser vi et rødt hus Heimstad, der var familien Skare, og pensjonert politimann Magnar Skare bor i et nyere nabohus på eiendommen fortsatt. På det lille småbruket Kirkflaten på motsatt side av veien bodde revyforfatteren Michael Thangstad.

I det hvite huset nedenfor Heimstad,Nesstun , bodde familien til Einar Næss. I det neste huset Utsikten, med kremgul farge bodde Bjarne Riaune .

I det hvite huset nærmest kirka, Kirktun med innkjøring fra Brøsetvegen, bodde Henrik Størseth. I det hvite toetasjers bygget i svingen bak Riaunet, Dalbu bodde familien Tuset.


Kilde

  • 1. Norges bebyggelse Sør-Trøndelag. 2. bind.