WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Horg Bygdatun og Museumslag

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Horg Bygdatun og Museumslag
Horg Bygdatun og Museumslag ligger ved Fossgrenda i Melhus. Her ved gården Foss stod det en stavkirke fram til 1670. Den ble da avløst av den nye Y-kirka ved Horg.

Horg Bygdatun var i utgangspunktet et vanlig småbruk med trønderlån, fjøs, bur og mastu. Med årene har bygdetunet vokst, og en hel rekke bygg er flyttet hit fra andre deler av Melhus. Urmakerverksted komplett utstyrt, smie, rokkemakerverksted, et restaurert sagbruk, en sætervoll og et forsamlingshus er noen av byggene som er samlet her i tillegg til 5000 gjenstander som er stilt ut. Landets eldste bevarte ”tingstuggu” fra 1600-tallet står også her. Det var i dette rettslokalet erstatningene etter herjingene i kjølvannet av Armfeldts felttog ble fastlagt i 1709.

Fra tunet på Horg ser du også de sju elveterrassene (Nordtømmeterrassene) på den andre siden av Gaula. Terrassene viser havets høydeutvikling i istida. Den øverste strandlinja på 170 moh viser havhøyden for 10.000 år siden.

Det er to kulturstier med utgangspunkt i bygdetunet. Den ene er 5 km lang, mens den andre er på en drøy kilometer og tilrettelagt for små føtter.

Horg Bygdatun er skiltet fra E6 på Hovin, og har åpent kl 10-14 hverdager fra juni til 27. august. Lørdag er det stengt, mens tunet holder åpent kl.12.00 - 16.00, alle søndager i perioden 1. juni - 17. august. Kaffesalg.

Kontaktperson er Per Gylland, Nordtømmesvegen 7,7236 Hovin i Gauldal, e-post pergylla@online.no

Se også

Tingsted for Gauldal prosti

Eksterne lenker