WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Hoemsbrua

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Gråkallbanen på Hoemsbrua (1958) Foto: L. Welander

Hoemsbrua er en rundt 90 meter lang viadukt ved Byåsen som fungerer som bro for Gråkallbanen over Bøckmans veg, som har sitt gateløp i en naturlig erosjonsdal.

Brua ble kjøpt opp fra Norges Statsbaner i 1923 og oppført på stedet i 1924. Brua hadde i utgangspunktet et kortere spenn, men dette ble løst ved at det øverste spennet ble bygget provisorisk i tre. Dette spennet ble modifisert til en stålkonstruksjon i 1951.

Brua var opprinnelig i bruk som Funna viadukt (bygget i perioden 1917–1918) over elva Funna på Meråkerbanen om lag to kilometer nordvest for Meråker. Da jernbanestrekningen ble utbedret for å tillate høyere akseltrykk, ble konstruksjonen dermed vurdert til å være for svak.

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Hoemsbrua» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.