WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Hjelpekrysseren "Berlin"

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
"Berlin" for anker i Hommelvik

«Berlin» (senere kjent som «Arabic») var et tysk passasjerskip og senere hjelpekrysser. Skipet hadde et deplasement på 17 000 tonn og en besetning på 450 mann.

«Berlin» ble bygget i Bremen i 1909 ved verftet AG Weser og ble tatt i bruk av rederiet Norddeutscher Lloyd i linjetrafikk mellom Ny York og Middelhavet.

Ved utbruddet av første verdenskrig ble skipet beslaglagt av Den tyske keiserlige flåte og gjort om til hjelpkrysser. Etter å ha lagt miner i britisk farvann ble «Berlin» 16. november 1914 tvunget til å søke nødhavn i Trondheimsfjorden, og kom til Trondheim havn. Skipet ble senere internert og bevoktet av norske nøytralitetsvakter i Hommelvik, deretter i Lofjorden ved Levanger. Hendelsen var en grov krenkelse av den norske nøytraliteten. Det skapte også stor oppmerksomhet at skipet hadde greid å passere Agdenes festning uten å bli oppdaget. Flere av besetningsmedlemmene, deriblant skipssjefen og mange av offiserene, greide å rømme i årene som fulgte.

13. april 1915 stakk skipssjefen, Pfundheller, av. Han ble innlosjert på Fjeldsæter Sanatorium, men han og kona bodde i perioder på Britannia Hotel. Mange av den tyske besetning ble mer eller mindre naturaliserte trøndere. Flere ble håndverkere i Trondheim. To var internasjonalt utdannede hotellfolk, Hugo Biedermann og Anton Färber ble ansatt som henholdsvis kjøkkensjef og hovmester på Britannia Hotel.

Etter krigen ble skipet overtatt av Storbritannia. I 1920 ble det gjort om til passasjerskip igjen, nå under navnet «Arabic». Frem til 1926 seilte «Arabic» for White Star Line, deretter ble det overtatt av Red Star Line.

I desember 1931 ble «Arabic» tatt til Genova der det ble opphugd.

Kilde

  • 1. Wikipedia
  • 2. Johan O. Jensen. Britannia Hotel. Tradisjon og atmosfære gjennom 100 år.
  • 3. Johan O. Jensen. Da "Berlin" kom til Hommelvik. Årbok 2013. Arbeiderbevegelsens Historielag i Trøndelag.


Eksterne nettsider