WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Hjalmar Østerås

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Hjalmar Østerås (2.11.1901-18.8.1986) var tredje og siste generasjon som drev Kvilhaugen gård. Han giftet seg i 1942 med Harda Wahl (25.3.1901 Nes i Fosen- 26.1.1981) som kom fra Oksvoll på Nes i Fosen. De fikk ingen barn, men hun hadde en datter fra før og var en streng og bestemt kone. Hun var svært glad i katter og hadde 17 stykker på det meste.

I 1935 hadde gården 2 hester, 10 kyr, 1 okse, 4 griser og 20 høns. Det ble dyrket 3000 kg bygg, 1000 kg hvete, 15000 kg potet og resten høy. På det areal som i dag er parkeringsplass ble det dyrket potet. Før krigen hadde drengene på gården fri kost og losji og en lønn på 35 kroner i måneden. Drengene hadde også egen utedo. Denne toseteren ligger foran stallen, ved siden av inngangsdøra til restauranten, og er fortsatt ”intakt”.

Da krigen kom i 1940 beslagla tyskerne 10 mål jord, og satte opp bygningen som ligger nedenfor gården. Bygningen er i samme stil som hovedhuset, slik at det fra luften skulle se ut som en storgård for de allierte. I tillegg ble det satt opp 200 meter med brakker med kantine rundt gården. I disse brakkene bodde det tysk militærpoliti, noe som bidro til ”rolige forhold” under krigen.

Hjalmar og hans brødre var aktive i Strinda Idrettslag. Kvilhaugen var et naturlig samlingssted for ungdommen som spilte fotball på idrettsbanen som lå på Lidarende ved Eberg.

Hjalmar Østerås hadde to hester. En fjording som han kjøpte av tyskerne, og en kaldblodshest som het Kvilhaugbrun. Kvilhaugbrun var en kjent traverhingst i Strinda og omegn, og ble kjørt av kuskene Garberg og Blekkan. Hesten kjørte også på Biri.

Brødrene Østerås - Hjalmar i midten


Kilde

  • 1. Strinda bygdebok 3. bind.

  • 2. Historien om Kvilhaugen gård


Eksterne lenker