WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Herman Watzinger

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Herman Watzinger

Herman Watzinger, (født 20 april 1916 i Wiesbaden i Tyskland, død 1986 i Peru som norsk statsborger) var sivilingeniør i kjøleteknikk, hydrologi og termodynamikk, utdannet ved NTH (nåværende NTNU) i Trondheim.

Herman Watzinger var under den andre verdenskrig medlem av Polar Bear 2, Milorg i Trondheim. Polar Bear var kodenavnet på planen for beskyttelse av havnene og havneanleggene i Norge. Tilsammen 123 mann med befal var med i gruppen.

Watzingers doktorgradsstudier ved NTH ble avbrutt av krigen, og etter krigen søkte han jobb og visum til USA. Han møtte Thor Heyerdahl i New York hvor han ble spurt om å delta i konstruksjonen av Kon-Tiki-flåten og bli med i ekspedisjonen. Ombord på flåten var han nestkommanderende og fikk ansvar for de meteorologiske og hydrografiske målingene. Ingeniør Herman Watzinger spilte en viktig rolle i planleggingen og gjennomføringen av Kon-Tiki-ferden. Herman Watzinger var med å planlegge og konstruere flåten, og var Thor Heyerdahls nestkomanderende på seilasen over Stillehavet i 1947. Noen år før bodde han i Kristiansund, jobbet på Heide og løp for Norodd. Herman Watzinger var en av landets beste 400 m-løpere før krigen, og satset på 400 meter i OL i 1940. På grunn av krigen ble det aldri noen OL-deltakelse på ingeniøren. I stedet ble han ansatt driftsingeniør ved firma B. Heide i Kristiansund.

Etter Kon-Tiki ekspedisjonen var han bosatt i Lima i Peru til 1970, hvor han arbeidet som leder for fiskeriprosjekter og rådgiver i fryseteknikksitt for bla W. R. Grace & Co og Atlas. Watzinger var blant annet leder for en norskeid fiskemelsfabrikk i Pisagua, nord-Chile med eksport av fiskemel til USA og Europa. Den 25 september 1952 fikk Watzinger tildelt Orden al Mérito por Servicios Distinguidos av Perus utenriksdepartement.

Fra 1970 var HermanWatzinger direktør ved FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) sin fiskeriavdeling i Roma, og 1977–79 var han assisterende generaldirektør i FAO.

Herman Watzinger var sønn av Adolf Watzinger, mangeårig professor i maskinlære ved NTH.

Kilde

  • 1. Store norske leksikon
  • 2. Wikipedia

Eksterne lenker