WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Herbert Helgesen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Herbert Helgesen
Herbert Johan Helgesen (10.7.1918 i Trondheim - 17.4.1981 sst) var sønn av Johan Ole Helgesen (16.7.1881 i Egersund- 16.5.1951 i Trondheim) og Oline Vik (10.10.1883 i Stjørdalen- 3.1.1951).

Gift 28. februar 1942 i Bakke kirke med Anna Elisabeth Tangen Moxness (9.3.1920 i Strinda- 1943 i Tydalsfjellene), datter av handelsreisende Karl Tulin Moxness (25.1.1892 i Strinda- 11.6.1953) og Astrid Elise Tangen (10.3.1897 i Trondheim- 25.12.1966)

Faren startet i 1908 startet en kjøttvareforretning i Rosenborg gate 3 i Trondheim. Han gikk i lære hos sin far og drev firmaet Johan O. Helgesen sammen med han da Norge ble angrepet i 1940.

Herbert Helgesen var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig. Han ble innrullert i Kompani Linge i april 1944 og deltok deretter i to store operasjoner i Norge – Woodlark og RYPE.

Da Trondheim ble angrepet den 9. april 1940 dro Herbert Helgesen til Nord Trøndelag og sluttet seg til infanteriregiment 14, første bataljon, bilavdelingen. Regimentet kom første gang i kamp med tyske styrker ved Tiltnes, like ved Steinkjer. Deretter trakk styrkene seg nordover og drev med oppholdende strid opp til Bodø. Her ble regimentet reorganisert og deltok deretter i kampene om Narvik inntil kapitulasjon den 8. juni.

Da Helgesen returnerte til Trondheim i juni 1940 gikk han tidlig inn i motstandsarbeidet. Aktiviteten økte da Special Organization Executive (SOE) etablerte Operasjonsgruppen LARK i Trondheim i februar 1942. Helgesen arbeidet aktivt sammen med blant andre Odd Sørli, Arthur Pevik, Johnny Pevik, Herluf Nygaard og Evald Hansen med å etablere og lære opp Milorg-grupper i området. De deltok i arbeidet med å senke Tirpitz – Operasjon Title. Evald Hansen ble tatt av Gestapo den 16. desember 1942 og Helgesen, Nygaard og Øivind Sørli måtte flykte til Sverige den 24. desember.

Hans gravide kone, Anna Elisabeth Helgesen (født Moxness) måtte flykte den 1. januar 1943 for å unngå represalier, men fikk dårlig vær og omkom på fjellet sammen med sine tre ledsagere øverst i Tydal kommune. Etter at Helgesen hadde rømt til Sverige ble hans far arrestert av Gestapo (fem måneder på Falstad), hans mor og søster kastet ut av hjemmet og firmaet overtatt av Nasjonal Samling.

Da Helgesen kom til Sverige, meldte han seg for den norske legasjonen i Stockholm og ble ansatt som distriktspesialist i MI4 med ansvar for å analysere all informasjon som kom fra Trøndelag. Han ble også involvert i et attentat mot Henry Rinnan sammen med John Lyng, Arthur Pevik og Nils Uhlin Hansen. Den 18. februar dro Helgesen med kanonbåten Gay Corsair fra Lysekil til England.

Da Helgesen ankom England meldte han seg for SOE og ble deretter innrullert i Kompani Linge. Etter seks måneder var treningen over og han fikk ansvaret for å lede operasjon Woodlark. Den 9. september dro han til Norge med ”Hitra”, en av båtene til Shetland-Larsen, sammen med to andre Linge-karer, Oddvar Østgaard og Ole Valderhaug. Det viktigste målet med operasjonen var å sprenge jernbanebroer mellom Namdalen og Langstein (nord for Stjørdal) for å redusere tyskernes mulighet til å sende troppene sine fra Nord-Norge til Europa. Gruppen kom etter en viss tid i konflikt med svensk politi. Helgesen måtte bli med politiet til Stockholm og ble senere sendt tilbake til England. I mens sprengte resten av gruppen Jørstad Bro. De tyske vaktene glemte å advare det kommende toget som derfor kjørte rett i elva. 77 tyske soldater og to norske lokomotivførere omkom.

Etter krigen bygget Helgesen opp firmaet Johan O. Helgesen inntil det ble solgt til Stabburet as i september 1972. Samme år startet han med oppdrett av laks på Hitra gjennom firmaet Atlantic Salmon. Han engasjerte seg også i skiidretten og fikk i 1977 NSF’s gullmedalje for administrativ innsats i Norges Skiforbund.

Se også

Kilder