WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Herberndammen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Herberndammen
Foto:Jan Habberstad

Herberndammen i Trollavassdraget, kote 349, vannforekomst 123-37311-L, 0,05 km2 ligger lengst vest i Tømmerdalen i Bymarka.

Dammen skal opprinnelig være bygget som vannkilde for en sag i Tømmerdalen. Et sagn sier at en prest ved navn Berent skal ha kjørt gjennom isen med hest og slede og forsvunnet, mens det ennå bare var et tjern her, derav navnet hr.Berentstjønna, senere HerBerendammen.

For å sikre vanntilførselen til Trollabekken, restaurerte eierne av Trolla Brug, Herberndammen i 1857. Demningen der er et interessant minne om gammel industri i Bymarka. Fra 27. september 1872 ble demningen bygd på av brukseier Hans Johan Olsen, og dammen fikk et rominnhold på 17.700 m3. Konstruksjonen er lik den som er beskrevet for Lykkjdammen.

Kart over Herberndammen


Herbern. Foto: Jan Habberstad

Herberndammen ligger åpent til nord i Bymarka.


Kilder

  • 1. Vann-Nett
  • 2. Trolla Brug. Dets tilblivelse og historie.

Eksterne lenker