WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Henrik Mathiesen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Henrik Mathiesen.
Foto: Ukjent/NTNU UB Lisens: CC BY-NC-SA 4.0 ID: PO-012991_01
Henrik Mathiesens gravsted på Lade kirkegård

Historiker, arkeolog og litterat Henrik Mathiesen (9.7.1847 i Strinda - 8.10.1927sst) var født på Berg prestegård. Hans foreldre var proprietær Iver Mathias Mathiesen og Karen Ranum (født på Ranheim i 1824). Familien flyttet tidlig til gården Loholt Søndre. Gift i Kristiania 9.6.1883 med Karoline Agnes Nielsen,(31.5.1858 - 9.1.1943), datter av furer Lars Nielsen og Maren Curine Olsen.

Allerede i sin ungdom var han en nær venn av Ingvald Undset (far til Sigrid Undset), senere arkeolog. Sammen utforsket de to guttene Domkirken i Trondheim til de kjente hver stein. De foretok også en del faglige reiser sammen. Mathiesen ble senere tegner for Undset. Han var også knyttet til Universitetet i Oslo som vitenskapelig tegner hos O. Rygh. Mathiesens store interesse var Trondheims og Trøndelags historie. Best er han og hans publikasjoner kjent gjennom aviser og tidsskrifter. Han var i en årrekke medarbeider i Trondhjems aviser og i Folkebladet.

Henrik Mathiesen overtok senere i livet eiendommen Fagrabrekka som ligger i OlderdalenRanheim. Der bodde han resten av sin levetid.

Strinda historielag reiste 9.7.1937 en bauta over Henrik Mathiesen øst for Lade kirke.

Henrik Mathiesens arkiv

Mathiesens arkiv, som utgjør 18 hyllemeter, består av manuskripter, notater, utkast til artikler, foredrag, tegninger m.m. I arkivet finnes også en mengde kart, de aller fleste kopiert fra kart i offentlig eie, bl.a. Det Kongelige Bibliotek i København. Mathiesen var også gatenavnkonsulent i Trondheim.

I hans privatarkiv finnes også mange billeder fra Strinda, se denne oversikte n fra Universitetsbiblioteket.

Se ellers samlingen av Mathiesens verkeri Universitetsbiblioteket med 821 treff.


Kilde

  • Knut Solem. Årbok 2001 Ranheim bydels museums historielag
  • Norsk biografisk leksikon s 113
  • Henrik Mathiesens veg
  • Sølvi Løchen. Trondhjemske Samlinger 2016

Eksterne lenker