WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Helseforhold i Strinda

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Ut gjennom middelalderen gikk flere epidemier over landet vårt, og i flere tilfelle gikk de over heile landet.

Hva slags sykdommer det var, er nok ikke lett å avgjøre i dag. Det var kalt manndaudi, drepsott og lignende. Stundom er det tale om landsfarsott som trulig har vært en tyfussykdom. Den var ogsa kalt flekkusott.

Svartedauen er omtalt et par steder i bind II av Strindaboka, granskerne meiner at det utvilsomt har vært den orientalske byldepest med lungebrann.

I 1565-66 brøt ut en pestepidemi i Bergen. Den kom med et skip fra Danzig. Smitten spredte seg med rivende fart, og dødsfalla var mange. Absalon Pedersen sier at i november 1565 døde 105 i Domkirkens sokn. Samtidig med pesten i Bergen opptrådte den også i Trondheim.

Under 15. februar 1566 skriver Absalon Pedersen at han hadde fått brev fra en prest der «oc scriffuer han mig til at der er 600 personer døde udi Trondhiem».

Spedalskhet eller spiltsyka har fått navnet sitt av at de syke måtte legges inn på hospitaler. Det eldstenavnet er lepra. At denne sykdommen er gammel her i landet, skjønner vi derav at den alt er nevnt i Gaulatingloven. Fra 1200 tallet eller før var en klar over at sykdommen kunne føres over fra den ene til den andre, altså smitte. Folk døde ikke så fort av sykdommen, og da kunne det ikke være de døde som trakk dem over til seg. Den alminnelige mann trudde at sykdommen blekastet på en ved trolldom. Tidlig begynte de med internering av de syke. Lepraen var avtakende mot slutten av middelalderen, men tok seg opp igjen i det 17. og 18. hundrearet, særig i Bergen og på Vestlandet, men også i Trøndelag. I det 18. hundreåret tok sykdommen seg sterkt opp i enkelte bygder, og det ikke bare blant de fattige, ogsa blant velstilte folk.

Mere om helseforhold i middelalderen i intern lenke nedenunder.

Kilde

  • 1. Strinda bygdebok 3. bind.

Interne lenker