WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Heimdal Meieri

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Heimdal Meieri. Foto: Adam Chr. Hassel/NTNU UiB Lisens: CC BY-SA 4.0 ID: HA-I-136_01
Heimdal Meieri 1958. Foto: Klaus Forbregd/NTNU UB Lisens: CC BY-SA 4.0 ID: FB-58-045-C2-04_01

Leinstrand Meieri , Heimdal, ble satt i drift 1. juli 1882 på Heimdal. Hovedoppgaven var omsetning av konsummelk i Trondheim og Leinstrand. Fra 1925 var meieriet tilsluttet Trondhjems Melkforsyning, men fortsatte med egne utsalg i Leinstrand og på Heimdal.

Den årlige omsetning var i 1949 7-800.000 kg melk til en verdi av 200.000 kroner. Opprinnelig hadde meieriet 60 aksjonærer med en aksjekapital på 7.200 kr.

Bestyrer i 1949 var Kasper Vuttudal. Tidligere bestyrere var A.Larsen, O.P.Øyås, O. Rambraut, O. Følsted, H.P. Nøvik, O. Borgen, S. Granhus, B. Pedersen, Kirkbok og J. Sindgård.

Styrets formann i 1949 var P.G.Venås.

Heimdal historielag forteller:

Heimdal meieri kort etter 1900. Meieriet hadde andelshavere både i Tiller og Leinstrand. Bøndene i de 2 bygdene kjørte selv fram melka tIl meieriet. Noe av den ble solgt i "Melkerestauration", som vi ser av skiltet på veggen, der det også var kunngjort salg av "Brus m.m.". Personene påbildet er trolig staben på meieriet. Huset til venstre er Nygård, eid av vognmann Høiseth på dette tidspunkt, mens vi ser kjøpmann Einar Thanems`gård i bakgrunnen.


Kilder

  • Det norske næringsliv. Fylkesleksikon for Sør-Trøndelag.
  • Heimdal historielag skrifter nr 4. Gamle daga