WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Havørn

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Havørn
Foto: Wikimedia

Havørn (Haliaeetus albicilla) er Nord-Europas største rovfugl.

Beskrivelse

Ungfuglen har svart og brun stjert med noe lyst i, og svart nebb. De voksne fuglene har hvit stjert og gult nebb. Begge kjønn har samme utseende.

Havøra blir mellom 87 og 100 cm lang. Voksne hunner kan ha et vingespenn på opptil 240 cm – hannene er noe mindre. Havørna kan bli opptil 50 år gammel, men det er sjelden.

Hekking

Havørna hekker langs kysten fra Finnmark til Vest-Agder, men den er mest utbredt i Nord-Norge. Utbredelsesområdet utvides stadig, og en videre spredning mot Telemarkskysten og Oslofjorden de kommende år er ikke usannsynlig. Arten bygger store reder av kvister og greiner som den forer med lyng, tang, mose og gress. Den bruker gjerne samme rede i flere år. Eggene legges mellom slutten av mars og mai. Den legger to til tre egg som ruges i 35 til 45 dager av begge foreldrene.

Eldre havørner holder seg ofte på ett sted, mens yngre ørner streifer rundt omkring og trekker til dels sør- og vestover om vinteren.

Føde

Havørna lever av fisk og sjøfugl, men den tar også åtsler.

Utbredelse på Strinda

Havørna har økt i antall på Strinda siden tidlig på 1950-tallet.[1]

Referanse

  1. Olav Hogstad: «Fugler i Strindaområdet for 50-60 år siden og i dag».

Litteratur

  • Olav Hogstad: «Fugler i Strindaområdet for 50-60 år siden og i dag». Strinda den gang da 2008. Strinda historielag.

Kilde