WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Harald Bjørlykke

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Harald Andreas Bjørlykke

Harald Andreas Bjørlykke (14.9.1901 i Ås - 28.2.1968) sønn av professor

ved Landbrukshøgskolen, Knut O. Bjørlykke og hustru født Petersen. Gift med Ingrid Bjørlykke (23.9.1903- 28.6.1978). Far til Arne Bjørlykke og Knut Olav Bjørlykke.

Cand. real 1928. Dosent ved Norges Landbrukshøyskole 1931-32. 1932-37 konservator ved Universitetet i Oslo. Dr.philos. 1935 ved Universitetet i Oslo, 1938- 1946 dosent ved NTH. 1952 sjef for A/S Norsk Bergverk, 1958 direktør NGU- Norges geologiske undersøkelse, 1966 professor i geologi NTH. En rekke arbeider innen mineralogi og malmgeologi.

Han ble sjef for A/S Norsk Bergverk i 1952, og var der igjennom sjefsgeolog ved Søve gruver i Ulefoss. Han ble i 1958 direktør ved NGU - Norges geologiske undersøkelse som hadde blitt flyttet av politikerne fra Oslo til Trondheim; han etterfulgte forøvrig Sven Føyn som hadde gått av i protest mot flyttingen. Bjørlykke ble avløst av Karl Ingvaldsen som satt frem til 1973. Selv ble Bjørlykke i 1966 professor i geologi ved NTH. Bjørlykke mottok Gunnerusmedaljen i 1955

Få er klar over at professor Harald Bjørlykke så tidlig som i 1964 påpekte mulighetene for å finne olje på norsk sokkel. Til slutt i sitt notat til NAVFs sokkelkontor skrev Bjørlykke: «For å få et sikrere bilde av vår plattforms egenskaper er det imidlertid nødvendig å utføre en rekke orienterende seismiske målinger i disse områder». 50 år seinere vet vi at Bjørlykke fikk rett og vel så det: Vår sokkel er grundig undersøkt med geofysiske metoder, og i løpet av disse åra har Norge markert seg sterkt når det gjelder å finne nye metoder for å kartlegge jordskorpa. Det er spesielt to forhold som har gjort dette mulig: Vi hadde en bakgrunn som sjøfartsnasjon og dermed et naturlig grunnlag for å drive med marin geofysikk. Det andre forholdet er enda mer åpenbart: Norsk sokkel gjemte store mengder olje og gass

Kilde

  • Wikipedia
  • Minnetale av Trygve Strand
  • Gravminner i Norge
  • Olaf Devik. NTH 50 år

Eksterne lenker