WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Hansteen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Seildampskipet (SDS) «Hansteen» ble besluttet bygd av det Attende Ordentlige Storting i 1866. Skipet skulle være et forskningsfartøy for utarbeidelse av sjøkart samt undersøkelse av fiskeriforekomstene utenfor kysten.

Skipet var ferdig fra Nylands Mek. Verksted som verftets byggenummer 11 i 1867. ”Hansteen” ble bygd i brytningstiden mellom seil og damp og ble derfor utstyrt både med seil og dampmaskin. Skipet ble bygd bare to år etter at det første større jernskipet med propelldrift ble bygd i Norge.

I dag er ”Hansteen” den eneste igjenværende representant for overgangsfartøyene. Blant andre bevarte skip over 100 fot er ”Hansteen” det desidert eldste – nærmere 50 år eldre enn nummer 2 på lista!

Hansteen” startet sin omfattende karriere med kartlegging av sjøbunnen og fiskeforekomstene i 1868. I de kommende 30 årene kartla ”Hansteen” norskekysten opp til grensen mot Russland og ut til 10 mil fra land. Dette var et pionérarbeid og dagens sjøkart er faktisk basert på de målingene som ble foretatt fra ”Hansteen”. Det kartografiske arbeidet som ble utført om bord vakte også internasjonal oppsikt.

Hansteen
I tillegg til dyplodding og karttegning, ble det fra ”Hansteen” også utført magnetiske og meteorologiske observasjoner samt zoologiske og biologiske undersøkelser. Vanligvis var ”Hansteen” i denne perioden i drift kun i sommerhalvåret.

I disse 30 årene som opplodningsfartøy var det Norges Geografiske Oppmåling som var eier og oppdragsgiver, mens det var Den norske Marine som drev skipet. Som statseid skip ble ”Hansteen” også benyttet som Kongeskip for Kong Oscar II og hans familie under feiringen av 1000-årsjubileet for Norges samling i 1872.Forskningsskip

Hansteen1867-1897
Som forskningsskip er ”Hansteen” en pioner både nasjonalt og internasjonalt , og er sannsynligvis verdens eldste bevarte forskningsdamper.

Etter perioden som forskningsskip fikk ”Hansteen” en omflakkende tilværelse med flere ulike oppgaver. I årene 1898 – 1900 var den lokalrutebåt på Indre Trondheimsfjorden med Innherreds Dampskipsselskap i Steinkjer som eier. Skipet ble ombygd til brønnbåt med passasjerbekvemmeligheter i 1899.

Lokalrutebåt

Hansteen1900-1950

Deretter fulgte en 50-år lang karriere som lokalrutebåt under navnet ”Haarek”, eid av Det Helgelandske Dampskipsselskap, Sandnessjøen. I tillegg til rutefart på Helgelandskysten ble skipet utleid i perioder. I 1914 holdt det på å ga galt, da gamle “Hansteen” egentlig skulle hugges opp. I stedet ble den ombygd og fikk stormdekk og ny overbygning. I perioden fra 1915 til 1945 gikk ”Haarek” i rute mellom Træna og Sandnessjøen.

Losjiskip

Hansteen1950-1962

Fra 1950 var skipet i Florø som losjiskip for sesongarbeidere under sildefisket. Eier nå var Florø Pakker-gruppe som døpte skipet ”Ivar Elias”.Herberge

Hansteen1962-1978

Etter 12 år gikk turen til Akerselva i Oslo der den nye eieren, Oslo Indremisjon, bygde om skipet igjen. Fortsatt under navnet ”Ivar Elias” ble det brukt som herberge for Oslo Indremisjon med totalt 57 sengeplasser. Her lå den inntil 1978 da den skulle kondemneres og senkes på dypt vann. Imidlertid oppdaget veteranskipsentusiasten Olaf T. Engvik klenodiet og startet et møysommelig arbeid for å restaurere skipet og få det i seilingsdyktig stand igjen.

Verneverdig

I dag er det Stiftelsen D/S ”Hansteen” i Trondheim, med Sør-Trøndelag fylkeskommune som den drivende kraft, som eier ”Hansteen”. ”Hansteen” er av Riksantikvaren karakterisert som verneverdig skip. Med god bistand fra driftsforeningen Gamle Dampen i Trondheim er skipet i god stand, og har seilt på Trondheimsfjorden og langs kysten mellom Bergen og Bodø de siste årene. Et spill av tilfeldigheter gjennom mer enn et århundre gjør at skipet ennå flyter på sitt originale skrog fra 1866.


Restaurering

Imidlertid har tidens tann tæret på de gamle hammerjernplatene på ”Hansteen”. I perioden 2002 - 2004 gjennomgikk skipet en omfattende restaurering. Skrogplater som var for dårlige ble skiftet eller forsterket, og innredningen fikk et mer tidsriktig preg med utgangspunkt i den tiden skipet ble operert som forsikningsskip. Restaureringsprosjektet kostet nær 9 millioner kroner. Dette er finansierrt ved tilskudd fra Riksantikvaren, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Stiftelsen UNI, Torstein Erbos gavefond, Trondheim kommune, Fosen Trafikklag og ved låneopptak. Pr. januar 2006 gjenstår et lån på ca 1,35 millioner kroner. Restaureringen forgikk ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i Kristiansand (skrogarbeider) og ved Hardanger Fartøyvernsenter i Norheimsund (innredning).

Navnet «Hansteen»

«Hansteen» har fått navnet etter astronomen Christopher Hansteen


Tekniske data

 • Byggeår: 1866
 • Verft: Nylands Mek. Verksted, Oslo
 • Byggenr: 11
 • Tonnasje: 114 brutto registertonn
 • Lengde: 101,6 fot - 31 m
 • Bredde: 16,6 fot - 5,06 m
 • Dybde: 7,5 fot - 2,3 m
 • Kjennetegn: LDQF - fram til 1933: JSWK
 • Skrog: Plater av smijern fra England og Sverige, 6 plateganger, 48 spant, klinket og kollisjonsforsterket
 • Skott: 5 vanntette
 • Innredning: I furu. Innredning forbedret 1867 - 1897
 • Kanoner: 2
 • Maskin: To-sylindret høytrykksdammaskin på 125 nominell Hk, compounded 1879. Maskinen ble byttet i 1879 og 1979, ny kjele i 1876, 1899 og 1979
 • Seil: Rigget som to-mast gaffelskonnert med 6 seil
 • Restarering: Startet 1978


Kilde

Eksterne lenker