WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Hansbakken

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Hansbakken, Ranheim Lille
Hansbakken, Ranheim Lille
Hansbakken, Ranheim Lille

Hansbakken, Ranheimsvegen 230 A, var en 50 dekar stor parsell av Ranheim Østre som i 1821 ble fradelt gården under navnet Ranheim Lille og solgt til Lars Thorkildsen Nervik. Eiendommen ble i 1874 solgt til skipper Petter P. Øien og overtatt av Ranheim Papirfabrikk i 1912.

Gårdsbygningene og tunet er nå fredet. Antikvitetsbutikken Pinnsvin Crossing holder til her nå.

Fabrikken har siden utstykket eiendommen til boligtomter.

Hvor eiendommens nåværende navn, Hansbakken, stammer fra, er uvisst, men bakken det er tale om er i hvert fall den bratte bakken i Ranheimsveien sør for eiendommen. Kanskje er det en Hans som har bodd inntil denne bakken?

Veien Hansbakken, som i 1957 ble oppkalt etter eiendommen, går på sørsiden av Ranheimsveien, fra denne og til Ranheimsliveien. En jernaldergravplass som er funnet mellom jernbanelinjen og sjøen tyder på at området kan ha hatt en tidlig bosetting eller i hvert fall vært i bruk for mellom 1000 og 2000 år siden. Strand- og fjæreområdet nedenfor Hansbakken, som Ladestien går gjennom, kalles naturlig nok Hansbakkfjæra. Området brukes flittig til opphold, soling og bading.


Litteratur

  • 1. Karl H. Brox og Øivind Leren «Langs Ladestien fra Ladehammeren til Være»
  • 2. Facebook


Kilde

  • Karl H. Brox og Øivind Leren «Langs Ladestien fra Ladehammeren til Være»

Eksterne lenker