WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Handelsstedet Hasvik

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Hasvik 1840
Hasvik

Hasvik er et tettsted i Hasvik kommune i Finnmark fylke. Tettstedet ligger helt sørvest på Sørøya og har 385 innbyggere per 1. januar 2017.

Det går bilferje fra Hasvik til Øksfjord via fylkesvei 882 og hurtigbåt til Hammerfest. Like ved tettstedet er det flyplass, Hasvik lufthavn.

Like utenfor tettstedet står Hasvik kirke, en åttekantet kirke fra 1955 med kirkegård og minnelund. Like ved ferjekaia ligger Hasvik gamle kirkegård fra 1700-tallet. Kirka på Hasvik stod først i Hasvåg og ble flyttet til Hasvik i 1712. Fundamentene til kirken var av hvalbein. I 1756 ble det reist en kirke, delvis av materialer fra Hjelmsøy gamle kirke. I 1861 ble oppført en langkirke i tømmer som ble brent av tyskerne høsten 1944.

Hasvik var inntil 1865 del av Loppa kommune.


Nils A. Ytreberg forteller:

Fra Øksfjord stikker vi mot nord over åpne fjorden for å besøke handelsstedene på Sørøya. Her ute var utvilsomt noen av de eldste norske værene, og det eneste området i Finnmark som fra gammelt av var privateiendom, inntil det i 1753 ble solgt til kongen.

På sørvesthjørnet av øya finner vi det gamle handelsstedet Hasvik med sin kirke. Den eldste kirken stod i Hasvåg, der ny kirke ble bygd i 1694. Den ble i 1712 flyttet til Hasvik, som fikk nye kirker 1756 og 1860. Her var ett av opplagsstedene under oktroyen, i senere del av monopoltiden bestyrt sammen med Loppa. Av kjøpmenn i denne tid nevnes i 1756 Christian Jespersen Beck senere bosatt i Vadsø, og medlem av kommisjonen av 1785. Hans sønn Jesper E. Beck på Loppa omkom på sjøen i 1790 samtidig med Emanuel Wadel, som hadde vært assistent på Hasvik siden 1786.

Ved handelsforandringen i 1789 ble Hasvik overdratt til Christian Peter Killengreen. Han var allerede i 1783 ansatt ved Hammerfest handel, og skriver seg da Kilgren. Så vidt en kan se, var han bøkker og fungerte iblant som assistent. Da han i mai 1789 skulde flytte til Hasvik, klaget presten i Hammerfest til fogden over at han vilde ta «alle de i hans tjeneste stående drenge og piger" med til Hasvik. Så det må ha vært en hel del. Om hans handel på Hasvik de første årene er foran fortalt en del.

At Killengreen hadde stort folkehus, bekreftes av folketellingen 1801, da der bodde 13 mennesker på handelsstedet. Killengreen var da gift for 3. gang. Hans første hustru var antakelig født Rasch, og hadde i dette ekteskapet iallfall tre døtre. Av dem ble Sara gift med presten Carl Struve, og Else Margrethe ble i 1803 gift med svensken Anders Gustav Borin. Han bestyrte handelen på Fagervik, der Killengreen hadde fått gjestgiverrett 31. oktober 1801. Borin overtok dette stedet ved bevilling av 13. juli 1813, og drev det til sin død i 1818. - Killengreen var annen gang gift med Ber gitte Cathrine Aas (Aasen), og hadde i dette ekteskapet sønnen Johan Andreas, senere kjøpmann i Tromsø. Etter hennes død i 1797 ble han tredje gang gift med Anne Christiane Teilman.

Om overfallet på Hasvik i 1809 er allerede foralt i Krigsårene i Finnmark 1807-1814. Etter denne hendelsen solgte Killengreen stedet og flyttet til Ervik i Trondenes. Hasvik ble kjøpt av Johan Henrik Stuhr i Flensborg, som også hadde Breivik, Loppa og Talvik. Avgiften for Hasvik var 10 spd. årlig, og stedet ble styrt av faktorer. I 1811 nevnes Olaus Nielsen Hald, den samme som utmerket seg på Hammerfest i 1809 og nu var dekorert med Dannebrog. Han var gift med Bolette Margrethe Wadel fra Hammerfest. Kort etter kom faktor Lorents Broderus Jørdening, gift med Benedicta Wegner. I 1819 nevnes Johan Chr. Berg som kjøpmann på Hasvik, antakelig den samme som siden ble kjøpmann på Tromsø. Stuhr fikk gjestgiveri på Hasvik 30. juli 1822, mot 10 spd. årlig avgift.

Siden 31. mai 1815 hadde Aage Aagaard hatt bevilling til å drive gjestgiveri på Hasvik i fisketiden, og omkring 1830 kjøpte han stedet av Stuhr. Kort etter solgte han det til Frederik Nannestad Wingaard Bull, som fikk gjestgiverbevilling her 21. september 1832. Han var sønn av den kjente foged i Sunnmøre Ole Christian Bull, og var sannsynligvis kommet hit nord med sin søster, fru tollkontrollør Mejer, Hammerfest. F. N. W. Bull var første gang gift med Maren Anna Normann Holmboe, datter av handelsmann Johannes Holmboe i Lyngen, og etter hennes død ektet han i 1848 den svenske baronesse Jacquette Magdalena Cederstrom. I begge ekteskap tilsammen var det 9 barn. Ved folketellingen 1865 bodde 13 personer i huset, bl. a. lærer Edv. Buck, senere handelsmann på Handelsstedet Sandland.

Firmaet «F. W. Bull» ble snart ett av de større, og omfattet landhandel, fiskeriutstyr og trankokeri. I 1877 overdrog Bull stedet til sin nest eldste sønn Johannes Andreas Holmboe Bull, og firmanavnet ble endret til «Johannes Bull". Selv flyttet F. W. Bull til Handelsstedet Bukta i Alta.

Hasvik var i denne tiden et livlig sted. Det hadde allerede fra først av vært tingsted, og øvrighet og andre reisende ble mottatt med den største gjestfrihet. Med den tids vanskelige kommunikasjoner var det ikke alltid lett å skaffe det som trengtes til stedets og almuens forsyning. Så snart dampskipene kom, ble det jo bedre. Johannes Bull drev stedet inntil 1898, da han solgte det og flyttet til Lysaker. Han var gift med Louise Wilhelmine Østvold.

Hasvik ble overtatt av Arthur Wilhelm Buck fra Øksfjord, gift med Kirsten Augensen. Han drev stedet en tid, og etter ham har det flere ganger skiftet eiere. Handelen drives nu (1842) av et aktieselskap. Det gamle våningshuset og visstnok flere bygninger fra eldre tid står ennu på stedet, men hovedbygningen er en del tilbygd og forandret. Et tilforlatelig billede av stedet i eldre tid har presten Chr. A. Lassen etterlatt oss i en akvarell fra årene 1840-47. Slik omtrent var Hasvik allerede i Killengreens tid.


Kilder

  • Nils Magne Knutsen. Nessekongene. De store handelsdynastiene i Nord-Norge. Gyldendal forlag 1988
  • Jon Henrik Lie/ Fin Serck-Hanssen. Væreiere og nessekonger. Handelssteder mellom Rørvik og Varanger.
  • Nils A. Ytreberg. Handelssteder i Finnmark. F. Bruns Bokhandels Forlag 1980.