WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Halsetaunet

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Halsetaunet
Halsetaunet 2015. Foto: Jan Habberstad
Halsetaunet 2015. Foto: Jan Habberstad
Halsetaunet, gnr 107/1 på Byåsen, ved Halsetaunvegen nord for Lille Leirsjø. Gården kan opprinnelig ha vært sæter under Halset. I 1647 tilhørte den Margrethe Holst og var i 1661 kommet i borgermester Anders Helkands eie. Fra 1762 var kjøpmann Henrik Lysholm eier, og etter han overtok stesønnen , justisråd A.H.Friedleib. I 1791 overtok eieren av Kystad og Munkvoll, generalveimester Nicolai Frederik Krogh, og Halsetaunet fulgte så Munkvoll til 1847, da gården ble solgt til Anders L. Kvaal. I 1909 kjøpte Harald Sundt gården, som var i hans etterslekts eie til 2005, da Kristian Hassel solgte den til Ola Seem.

Martin Sundt som overtok etter Harald Sundt, og var blant de første på Byåsen som kjøpte traktor, da han ble den lykkelige eier av en Gråtass med midtmontert slåmaskin i 1951. Traktoren står fortsatt på gården.

Kilde

  • 1. Strinda bygdebok 1. bind.
  • 2. Bydelsmagasinet Heimdal/Byåsen 6.1.2015

Eksterne lenker